Krapte vraagt om nieuwe visie op bedrijfsterreinen

Het aanbod aan bedrijfsruimte droogt in een hoog tempo op. In alle provincies is inmiddels sprake van krapte en vinden bedrijven steeds lastiger geschikte ruimte, concludeert de Stec Groep.

Volgens de jongste ‘marktopdate bedrijventerreinen medio 2021’ investeren bedrijven weer volop in bedrijfsruimte op werklocaties. De coronadip van 2020 was maar kort en de dynamiek op bedrijventerreinen is weer als vanouds. E-commerce en stadslogistiek zijn belangrijke aanjagers voor de bouwhausse. Ook ziet Stec dat steeds meer bedrijven investeren in nieuwe activiteiten op het gebied van energie-, klimaat- en circulaire economie.

Daar komt bij dat nieuwe bedrijventerreinen – de zogeheten greenfields – schaarser worden door onder meer de maatschappelijke weerstand tegen ‘verdozing’ van het landschap. Marktpartijen en locatiezoekende bedrijven kijken daardoor nog meer naar de mogelijkheden op bestaande bedrijventerreinen. Op dit moment landt zo’n 25% van de ruimtevraag in een bestaand pand en zo’n 15% op een zogeheten brownfield.

Herontwikkeling van bestaande bedrijventerreinen biedt nog veel meer potentie, aldus Stec. Ongeveer een derde van de vastgoedvoorraad is voorbij de economische levensduur. Vooral (binnen)stedelijke locaties zijn aantrekkelijk door de gunstige ligging voor werknemers, consumenten en de aansluiting op de bestaande infrastructuur. Het zijn vaak ideale plekken voor stadsdistributie en circulaire initiatieven, zeker als ze multimodaal bereikbaar zijn.

“Overheden staan aan de lat om regie te voeren op de kostbare bedrijventerreinen in het stedelijk gebied. Dit begint bij inzicht in en erkenning van het belang van de terreinen voor de economie en de brede welvaart in de stad en regio. Vervolgens is een duidelijke toekomstvisie nodig”, aldus Evert-Jan de Kort, senior partner van Stec Groep.

img
Redacteur
Profiel