Knight Frank: Nederland in 2021 een belangrijke bestemming voor kapitaalstromen

Nederland kan een belangrijke rol spelen als safe haven voor vastgoedbeleggers in de komende jaren.  

Dat zegt Knight Frank/NL Real Estate in het rapport Active Capital, waarin aandacht wordt besteed aan wereldwijde ‘capital flows’ in commercieel vastgoed.

Nederland staat volgens het rapport wereldwijd op de 7de plek in de top 10 van landen waar door buitenlandse partijen in geïnvesteerd gaat worden. Binnen Europa is Nederland na de UK, Frankrijk en Duitsland het land waar de meeste cross border-transacties worden voorzien in de komende 12 maanden.

Op veel plaatsen is het transactievolume teruggelopen bij gebrek aan geschikt en beschikbaar vastgoed. Hoewel overheden en centrale banken de economie stimuleren, is er volgens Knight Frank nog weinig negatieve impact in vastgoed. Als fiscale en monetaire steun gaat afnemen, zal onder druk daarvan meer afgewaardeerd vastgoed op de markt komen .

De onderzoekers verwachten dat beleggers veilige bestemmingen kiezen. Dat houdt wat betreft het vastgoed ook in dat net als goederenstromen veel investeringen binnen de eigen continenten zullen blijven. Met andere woorden, Europese beleggers in Europa en Noord-Amerikaanse beleggers binnen hun continent.

Tenslotte verwacht Knight Frank veel van innovatieve ontwikkelingen onder druk van de neergaande en onzekere economische ontwikkelingen. Daarnaast is duurzaamheid een realiteit waar niemand meer omheen kan en bovendien wordt die beweging ook nog eens door overheden gestimuleerd.