Kantorenmarkt Almere maakt in 2019 verwachtingen weer niet waar

De kantorenmarkt Almere bleef in 2019 achter bij de verwachtingen. Er was minder opname en er waren minder transacties dan een jaar eerder.

Het aanbodpercentage blijft relatief hoog: een kwart van de totale kantorenvoorraad in Almere wordt voor verhuur of verkoop wordt aangeboden. De huurprijzen voor kantoorruimte zijn in 2019 stabiel gebleven en liggen tussen de € 75 en € 135 per m² per jaar. De gemiddeld gerealiseerde huurprijs kwam in 2019 uit op € 99 per m².

Dat blijkt uit het Marktrapport kantoorruimte Almere & Bedrijfsruimte Almere, Lelystad en Zeewolde 2019-2020, dat is opgesteld door Van Westrhenen Voerman Bedrijfshuisvesting.

Ook de opname van bedrijfsruimte in Almere is in 2019 lager uitgekomen dan een jaar eerder. Dat komt mede door een tekort aan beschikbaar aanbod. Er is in de loop van 2019 vooral een tekort ontstaan aan grootschalige, logistieke bedrijfsruimte. Het totale aanbod in Almere daalde dan ook opnieuw sterk met 32%. Positieve ontwikkeling daarbij is dat het structurele aanbod in Almere nagenoeg geheel is verdwenen.

Ook in Lelystad is sprake van een sterke vraag naar grootschalige bedrijfsruimte door logistieke dienstverleners. De opname nam daardoor in 2019 met 66% toe tot 56.000 m². Tegelijkertijd was er wel sprake van een toename van het totale aanbod met 20% tot 48.700 m². Dat kwam vooral door de toevoeging van diverse relatief grote gemengde bedrijfspanden. Het aanbod van courante grootschalige bedrijfspanden voor logistieke functies is daarentegen helemaal opgedroogd. Net als in Almere zal dit ook in Lelystad in 2020 naar verwachting zorgen voor een lager opnamecijfer.

De markt voor verhuur of verkoop van bedrijfspanden in Zeewolde liet in 2019 een minder gunstig beeld zien. Zo steeg het aanbod zeer fors en was er sprake van een zeer sterke daling van het opnameniveau. Desondanks lieten de huurprijzen wel een lichte stijging zien. De aanbod- en opnameniveaus kunnen echter per jaar sterke schommelingen laten zien door de beperkte omvang van de markt.

Laatste nieuws

Evenementen