KKR kan Q-Park overnemen voor € 2,9 mrd

De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR heeft een bod gedaan van € 2,9 mrd om Q-Park over te nemen.

Dat meldt het FD op basis van bronnen. De aandeelhouders van parkeerbedrijf Q-Park - voornamelijk Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars - hebben de onderneming te koop gezet. Volgens het FD hebben 5 investeerders een bod uitgebracht, waaronder ook Macquarie uit Australië. Die zat dicht bij het bod van KKR. De deal is formeel nog niet rond.

Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) is een Amerikaanse investeringsmaatschappij, gevestigd in New York, bekend om zijn grote leveraged buyouts. KKR werd opgericht in 1976 door Jerome Kohlberg, Jr, samen met de neven Henry Kravis en George R Roberts, met wie Kohlberg daarvoor had gewerkt bij Bear Stearns. De private equity investeerder heeft bijna $ 100 mrd assets in portefeuille.

Het was KKR die in 2005 een portefeuille met Bijenkorf-, Hema- en V&D-panden verkocht aan IEF Capital en andere beleggers. De Amerikaanse investeringsmaatschappij was ook mede-aandeelhouder van Maxeda, toendertijd de moeder van ondermeer de genoemde warenhuizen en Praxis.

Vastgoed en exploitatie gescheiden
Q-Park heeft een portefeuille met 6300 parkeergarages in 10 landen. In 2013 werd een grote reorganisatie doorgevoerd, waarbij het vastgoed en de exploitatie organisatorisch werden gescheiden. In 2013 en 2014 moest de onderneming fors afschrijven op zijn vastgoedportefeuille en goodwill, waardoor ze in de rode cijfers belandde (€ 228 mln verlies in 2014 en € 146 mln in 2013). Het herstel zette daarna in en vorig jaar kon Q-Park een nettowinst van  € 129 mln noteren, 42% hoger dan in 2015. Nu was het onder meer te danken aan een positieve herwaardering van het vastgoed.

Frank de Moor volgde in 2014 Ward Vleugels op als CEO van Q-Park. Vleugels nam in de jaren '90 de parkeeronderneming over van zijn schoonvader Ger Ruijters en bouwde het uit tot een internationaal bedrijf met een omzet van meer dan € 700 mln.

Foto: parkeergarage Mosae Forum in Maastricht