Jan Snel levert appartementen op aan Centrada

Jan Snel heeft 152 modulaire appartementen opgeleverd in opdracht van woningcorporatie Centrada. Het project ‘Wonen bij Lars’ biedt onderdak aan mensen die met spoed op zoek zijn naar een passende woonruimte in Lelystad.

In het Campusgebied van Lelystad, bij de Gordiaandreef, zijn Jan Snel en Centrada in september 2020 van start gegaan met de eerste werkzaamheden. In totaal zijn er algemene ruimtes en 152 woonruimtes gerealiseerd, verdeeld over drie compacte gebouwen. Dit zijn kleine, volwaardige en zelfstandige appartementen van 22 015036 m² met e´e´n of twee kamers. De woningen zijn gestoffeerd.

In Lelystad kunnen, naast reguliere woningzoekenden, ook andere doelgroepen steeds minder snel een woning vinden. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die vanwege een scheiding met spoed een andere woning nodig hebben. Deze mensen zijn vaak aangewezen op kamerverhuur. Omdat de gemeente actief handhaaft op illegale kamerverhuur en de daaruit voortvloeiende overlast, is de behoefte aan alternatieve huisvesting groot. Het project ‘Wonen bij Lars’ moet een einde aan maken aan deze overlast.

De drie compacte woongebouwen zijn ontworpen met duurzame materialen, zoals onbehandeld vurenhout. Op de daken van de complexen zijn zonnepanelen geplaatst die de algemene voorzieningen, zoals de verlichting in het complex, van stroom voorzien.

De flexibele woningen in het Campusgebied hebben een vergunning voor 15 jaar gekregen. De gemeente Lelystad heeft als voorwaarde dat de locatie aan het einde van de vergunningsperiode weer in originele staat wordt achtergelaten. In dit verband draagt Jan Snel ook zorg voor een verplaatsbare infrastructuur en zelfs voor verplaatsbare groenvoorzieningen. Modulaire bouw is circulair. Daardoor kunnen de woningen gemakkelijk worden gedemonteerd en elders met minimale aanpassingen worden ingezet.

De gemeente Lelystad en woningcorporatie Centrada hebben daarnaast een afspraak gemaakt nog eens 147 appartementen, bij te bouwen in een tweede fase. Dat gebeurt op een naastgelegen locatie met een beoogde oplevering later dit jaar. Het tweede woonproject wordt gerealiseerd onder de naam ‘Wonen bij Lily’.