JLL: Opkomst zogeheten dark store uitdaging voor gemeenten

De snelle opkomst van dark stores van waaruit flitsbezorgers werken dwingt overheden tot regulering.

Gorillas, Flink en Getir zijn flitsbezorgers die vanuit kleine hubs in vooral de grote steden werken. Na twee jaar van sterke groei, zo onderzocht JLL, zijn er nu ongeveer 125 in veertig gemeenten.

De flitsbezorgers zijn de volgende fase na de opkomst van online supermarkten: Albert Heijn, Jumbo en PicNic. Deze boodschappenbezorgers werden opgevolgd door de flitsbezorgers die alles veel sneller doen.

Het bezorgen van boodschappen leidde tot nieuwe distributiecentra, groot en klein, verspreid door het land, maar ook aan de rand van de stad. De flitsbezorgers huren vooral ruimte in de stad, de zogeheten dark stores.

In de vijf grote steden zit 45% van de dark stores, met in Amsterdam alleen al 28. Ze huren retailruimte voor hun activiteiten.

Flink zit in 39 gemeenten en heeft 65 dark stores. Gorillas heeft er 32 in 16 gemeenten en Getir is met 28 dark stores in 15 gemeenten.

In grote steden in Nederland is er net als in het buiteland veel weerstand tegen de drukke, lawaaiige vestigingen met af en aan rijdende scootertjes of snelle fietsen. In Parijs zijn er specale vergunningen nodig bijvoorbeeld en New York heeft adverteren dat je in 15 minuten kunt bezorgen verboden.

In Nederland heeft Rotterdam een jaar te wachten met het toelaten van vestigingen van dark stores, Amsterdam en Den Haag leggen vestigingen strenge regels op, zoals niet in woonwijken, niet in winkelstraten en niet in wijken met gemengde functies.

Voor de toekomst vraagt JLL zich of flitsbezorgers meer zullen samenwerken met online supermarkten, zoals Jumbo en Gorilla nu al doen en AH met Thuisbezorgd en Deliveroo. Daarnaast zullen de flitsbezorgers wellicht andersoortige ruimtes proberen te vinden, meer in de richting van light industrial of kleinere DC’s in plaats van retail.