Intospace en Sunrock sluiten strategisch partnerschap

Intospace en Sunrock, ontwikkelaars van logistiek vastgoed en zonnestroominstallaties hebben een strategisch partnerschap met elkaar gesloten.

Binnen deze samenwerking zal Sunrock de ontwikkeling, bouw en exploitatie van zonnestroominstallaties voor haar rekening nemen. Intospace voert de regie en richt zich volledig op het aanbieden van slimme energie oplossingen aan klanten.

De twee partijen willen met hun samenwerking zo efficiënt en duurzaam mogelijke energiesystemen realiseren voor ontwikkelingen van Intospace. Vanwege de energietransitie en de bijkomende overbelasting van het publieke elektriciteitsnet op het moment is het noodzakelijk dat er wordt gewerkt aan lokale oplossingen voor het opwekken en alloceren van groene stroom. Sunrock gaat zijn expertise inzetten om de gebouwen van Intospace en de huurders te voorzien van energie, door middel van zonnedaken, slimme energiesystemen en bijvoorbeeld batterijoplossingen.

De samenwerking met Sunrock sluit aan op de visie van Intospace om logistieke gebouwen een prominente rol te geven binnen de energietransitie. “De inzet van logistieke gebouwen als energiehubs is één van onze speerpunten. Daar hoort een energiesysteem van de toekomst bij”, aldus Intospace-ceo Tim Beckmann. “Vroeger kregen onze gebouwen een stekker waarmee de energie van het net kon worden gehaald. Tegenwoordig voorzien we onze gebouwen van slimme energiesystemen. De gebouwen krijgen de mogelijkheid om energie op te wekken en op te slaan, en we voorzien in een geavanceerd energiemanagementsysteem waarin we met algoritmes bepalen hoe we de beschikbare energie het beste kunnen inzetten.”

“Sunrock gaat ons helpen de efficiëntie van het opwekken, gebruiken en opslaan van zonne-energie sterk te verhogen,” aldus Beckmann. “Ook het distribueren van de stroom richting bijvoorbeeld laadvoorzieningen hoort hierbij.” Naast innovaties op het gebied van zonne-energie wil Intospace in de toekomst ook stappen maken met nieuwe technieken op het gebied van batterijen en energiemanagement.

“Met deze strategische samenwerking slaan Sunrock en Intospace de handen ineen om impact te maken en het logistieke vastgoed van Intospace verder te verduurzamen”, zegt Sunrock-cco Maurits van Oranje. “Sunrock heeft de expertise in huis om voor Intospace de gehele ontwikkeling en exploitatie van het zonnedak voor haar rekening te nemen, terwijl Intospace de regie houdt over hoe de energie strategisch kan worden ingezet. Met dit partnerschap wordt het mogelijk om op deze basis veel nieuwe projecten met elkaar te realiseren.”

Het eerste ontwikkelingsproject van Intospace waarbij de samenwerking vorm krijgt is de onlangs door Intospace opgeleverde ontwikkeling voor onder meer Albert Heijn en Hema op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Met de andere projecten die op de planning staan gaan Intospace en Sunrock dit jaar samen zo’n 170.000 m² aan zonnedak opleveren. Die hoeveelheid zonnepanelen levert een jaarproductie op van ongeveer 18 gigawattuur aan duurzame energie, het equivalent van het verbruik van ongeveer 5000 gemiddelde huishoudens.