Inhoud belangrijker dan vorm voor kantoormedewerkers

De volgende generatie kantoormedewerkers vindt de inhoud van het werk belangrijker dan de inrichting van de werkplek.

Volgens het onderzoeksrapport Office of the Future van Workthere verkiest de volgende generatie werknemers waarschijnlijk inhoud boven vorm. De flexibele kantoorspecialist ondervroeg in samenwerking met Hello Student 386 Britse universitaire studenten naar wat zij belangrijk zouden vinden aan kantoorruimte. De bedrijfscultuur werd door de meeste studenten als belangrijkste factor van de werkomgeving genoemd, ruim 10 keer meer dan het kantoorontwerp. Slechts 4% van de studenten vond het design van de werkplek het belangrijkst. De bedrijfscultuur omvat waarden zoals authenticiteit, individualiteit en diversiteit, en heeft een grote aantrekkingskracht op deze generatie als ze moeten beslissen over een eerste werkplek.

Fun-factor
Ondanks de recente trends van werkplekken met een hoge ‘fun-factor’, vindt de nieuwe generatie werknemers pingpongtafels en dakterrassen toch minder interessant. Daarvoor in de plaats hechten ze veel waarde aan een comfortabele werkomgeving, goede wifi, voldoende daglicht, de optie om deel te nemen aan een (collectieve) zorgverzekering en goede pensioenvoorzieningen.

Ed Bouterse, hoofd Workthere in Nederland, licht toe: ‘Uit de data kunnen we opmaken dat de werkplekken met een hoge ‘fun-factor’, die tot nu toe succesvol waren voor het aantrekken van afgestudeerden, voor de volgende generatie zijn beste tijd heeft gehad. Onze bevindingen tonen aan dat de nadruk komt te liggen op fundamentele waarden, die zich vertalen in een werkomgeving waarbij de bedrijfscultuur centraal staat.’

Daarnaast laat het onderzoek zien dat flexibel werken ook de sleutel is voor het toekomstige personeelsbestand. 83% van de studenten beschouwt het flexibel kunnen werken als een belangrijke factor bij het starten van een carrière. Om hieraan tegemoet te komen, moeten bedrijven onderzoeken hoe ze flexibel werken kunnen faciliteren in het kantoor. Hoewel flexwerken een manier is om op deze trend in te spelen en dit tegelijkertijd samenwerking en kennisdeling bevordert, verwacht 79% van de ondervraagden nog steeds een eigen bureau te hebben in de toekomst. Dit biedt zowel uitdagingen als kansen voor die bedrijven om ruimte te bieden voor zowel bureauwerk als regelmatig thuiswerken.

‘Community’-gevoel
Jessica Alderson, global research analyst bij Workthere, vult aan: ‘Ons onderzoek toont aan dat de studenten van vandaag precies weten welke verschillende soorten kantoorruimten er allemaal zijn. Meer dan 60% van de ondervraagden zou nog steeds graag in een kantoor willen werken, waarbij als grote voordelen worden genoemd de sociale interactie, het ‘community’-gevoel en het delen van ideeën. Op basis van de resultaten kunnen we verwachten dat steeds meer mensen voor kleinere bedrijven gaan werken (44% wil graag werken voor een bedrijf van 11–100 werknemers). Wij verwachten dat bedrijven bij het zoeken naar kantoorruimte meer moeten inspelen op de behoeften van de werknemers van de toekomst. Niet alleen om het beste talent aan te trekken, maar ook om productiviteit en samenwerking op de werkplek aan te moedigen; dit zal de sleutel tot succes zijn.’