Inclusief flexwoningproject Merwijde in Arnhem geopend

In de Arnhemse wijk Presikhaaf is donderdag Merwijde geopend, een vernieuwend woonproject met 148 duurzame flexwoningen.

De gemeente wil met het project aantonen dat snel bouwen, kwaliteit en sociale samenhang samengaan. ‘Merwijde biedt niet alleen een thuis aan reguliere huurders, maar ook aan statushouders en bewoners met organisatiekracht. Daarmee is het een voorbeeld van inclusief wonen in een gastvrije stad. 

Lagere inkomens en statushouders

Van de 148 woningen zijn er 50 gereserveerd voor statushouders. De overige woningen zijn bestemd voor kleine huishoudens met een lager of middeninkomen. Alle woningen zijn gebouwd van hout en verplaatsbaar na tien jaar. Paul Smeulders, wethouder Wonen, vindt het een originele oplossing voor de wooncrisis. ‘Dit project geeft nieuwkomers en andere huurders direct toekomstperspectief. 

Communitybuilders en cementers

De flexwoningen zijn gebouwd in een carrévorm, met een gezamenlijke binnentuin. Daarin staat een centraal paviljoen voor ontmoeting en samenzijn. Ook loopt er een pilot met een community-app, waarop bewoners bijvoorbeeld een bingoavond kunnen aankondigen of spullen met elkaar kunnen delen. Er is zelfs een community builder aangesteld voor zestien uur per week, gefinancierd door Vivare, Volkshuisvesting en de gemeente Arnhem. ‘Daarnaast zijn bewust enkele huurders geselecteerd die actief bijdragen aan de sociale samenhang in de buurt, de zogeheten ‘cementers’. Zij kregen via een motivatiebrief en gesprek de kans om zonder wachttijd een woning te betrekken, in ruil voor hun inzet.’

Het project is in 2,5 jaar gerealiseerd door woningcorporaties Volkshuisvesting en Vivare, diverse andere partners en de gemeente Arnhem, mede dankzij een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.