INREV: Niet-genoteerde Europese fondsen presteren goed in derde kwartaal

Het rendement op Europese niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen bedroeg 2,84% in het derde kwartaal, meer dan de 2,65% van het tweede.

Dat laat de Quarterly Fund Index van INREV (European Association for Investors in Non-Listed Real Estate Vehicles) zien. De prestatie was met name te danken aan een toename van de waardering van vastgoed  met 2,23%, het beste cijfer over de afgelopen vijftien jaar.

The INREV pan-European Quarterly Asset Level Index gaf op objectniveau iets vergelijkbaars te zien, met een totaal rendement van 3,2% wat ook te danken was aan een aanzienlijke waarderingsstijging van 2,3%.

De INREV Quarterly Funds Index geeft resultaten weer op fondsniveau, de INREV Quarterly Asset Level Index resultaten weergeeft op objectniveau. Het verschil tussen beide zit in de kosten die worden meegenomen op fondsniveau, waardoor het resultaat over het algemeen lager is. Er is in het algemeen grote samenhang te zien tussen de twee indices in termen van de beweeglijkheid.

De meest recente resultaten op Europees niveau laten een 12-maandsresultaat zien van 9,8% op objectniveau en 8,45% op fondsniveau, duidelijk meer dan de respectievelijke driejaarsgemiddelden van 7,14% en 5,52%. Hiermee lijkt volgens INREV het vertrouwen van veel beleggers duidelijk weer gestegen.

Het Verenigd Koninkrijk voerde de lijst van landen aan en liet met een rendement van 3,99% de beste prestatie zien sinds het tweede kwartaal van 2015. Ook daar vormde de herwaardering met 3,39% de basis voor de resultaten. Het VK boekte in twaalf maanden een rendement van 9,66%.

Nederland zette het herstel voort na een matig resultaat begin 2021. In het derde kwartaal was het rendement 3,56%, met een gestegen vastgoedwaardering van 2,73%.

Beleggers stortten zich minder massaal op logistiek, maar kantoren zijn weer meer in trek. Misschien is de piek in investeringen in logistiek bereikt en is er ook  minder logistiek vastgoed beschikbaar.

Desgevraagd zag 62% van de ondervraagden evenveel risico als voorheen. De overige 38% denkt dat de risico’s van investeringen groter zijn geworden. Over het tweede kwartaal was dit laatste percentage 12%.