ING vreest gevolgen afschaffing dividendbelasting voor beursgenoteerd vastgoed

Omdat de de regering nog altijd niet de negatieve gevolgen van het afschaffen van de dividendbelasting voor het beursgenoteerde vastgoed heeft aangepakt, heeft ING de vastgoedfondsen een downgrade gegeven.

Het afschaffen van de dividendbelasting staat sinds het regeerakoord op de rol. Destijds al was duidelijk dat er gevolgen zouden zijn voor de vastgoedsector, maar dacht de sector dat de regering deze maatregel niet goed doordacht had en dat de gevolgen voor het vastgoed zouden worden getemperd. Tot nu is dat echter niet het geval. ING vreest nu dat er wel heel weinig tijd voor lobby overblijft en dat de maatregel gewoon doorgevoerd zal worden.

Het gewraakte zinnetje in het regeerakkoord luidt: ‘Directe beleggingen in vastgoed door beleggingsinstellingen zijn niet meer toegestaan in verband met het afschaffen van de dividendbelasting.’ Het betekent dat beleggers in direct vastgoed niet meer via het fiscaal gunstige belastingvehikel kunnen beleggen, dat een belastingtarief heeft van 0%. Een fiscale beleggingsinstelling (fbi) hoeft geen vennootschapsbelasting te betalen wanneer zij alle inkomsten — huren en rente — direct aan de aandeelhouders uitkeert in de vorm van dividend. De fbi stelt beleggers die via zo’n instelling beleggen in fiscaal opzicht gelijk aan beleggers die rechtstreeks beleggen. De dividend-ontvangende partij betaalt in de regel 15% dividendbelasting en deze wordt als bronbelasting ingehouden.

Nu hebben de regeringspartijen echter besloten om de dividendbelasting (gedeeltelijk) te laten vervallen. Om te voorkomen dat beleggen in vastgoed via een fbi-vehikel fiscaal wel heel gunstig wordt, wil de Nederlandse overheid de fbi-status opheffen zodat deze beleggingsondernemingen in vastgoed gewoon vennootschapsbelasting (21%) gaan afdragen over de behaalde winst. Maar dat geeft Nederlands vastgoed een concurrentienadeel ten opzichte van het buitenland: beursgenoteerde bedrijven hoeven geen belasting te betalen als ze de winst uitkeren aan de beleggers (REITs). 

ING verlaagt nu de adviezen voor NSI (naar hold) en Vastned (sell). Wereldhave blijft een hold-advies omdat de koers hier sowieso al onder druk staat.

Niet-beursgenoteerd vastgoed lijkt minder last van deze maatregel te hebben omdat zij hun jurische structuur kunnen aanpassen. In spetember tijdens prinsjesdag zullen de definitieve plannen bekend gemaakt worden.