ING: Horeca krimpt en detailhandel groeit in dit coronajaar

De horeca, transport en de zakelijke dienstverlening laten in 2020 door de coronacrisis de grootste krimp zien. De detailhandel groeit dit jaar als enige bedrijfssector.

Dit stelt het ING Economisch Bureau in het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht sectoren.

Het zijn vooral supermarkten en online shops die profiteren doordat consumenten minder op vakantie gaan, vaker zelf koken en drukke winkelcentra mijden. De sectoren die in 2020 het hardst krimpen laten volgens ING in 2021 ook de hoogste groei zien, al herstellen ze niet volledig. Want ook als het virus verdwijnt, blijven bedrijven de economische gevolgen ondervinden van een oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid.

De bouw is de enige sector die, na zes jaar van groei, zowel in 2020 als in 2021 krimpt. 

De horeca ondergaat dit jaar een krimp van 35 procent. Ook na een goed herstel in 2021 wordt het niveau van voor 2020 nog niet bereikt, aldus ING.

Hoewel de vooruitzichten voor de detailhandel goed zijn, profiteert niet iedereen van de groei. De grote verliezers in de retail zijn fysieke winkels in schoenen, kleding, accessoires en luxe-artikelen. Vooral in dit segment heeft een versnelde verschuiving plaatsgevonden naar online aankopen.