ING: Horeca herstelt zich niet volledig voor eind 2021

De omzet in de horeca gaat in 2020 vanwege de coronacrisis door een ongekend diep dal en zal naar verwachting met 30 tot 40% krimpen.

Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht horeca van het ING Economisch Bureau. Het dieptepunt voor de sector lag in april, in die maand zagen hotels het aantal gasten met 95% dalen en werd er bij restaurants en cafés 70% minder gepind.

Meer en meer zaken hebben de deuren de afgelopen tijd weer geopend. De combinatie van beperkende maatregelen, veranderde consumentenvoorkeuren en een krimpende economie zorgt echter dat de horecaomzet in de rest van 2020 en 2021 nog niet volledig zal kunnen herstellen.

 

Sterke krimp in 2020 onvermijdelijk

Met een verwachte daling van het omzetvolume van 30 tot 40 procent stevent de horeca dit jaar af op een krimp die het omzetverlies tijdens de vorige crisis (-8,7 procent in 2009) doet verbleken. De tijdelijke verplichte sluiting van horecagelegenheden in combinatie met de terughoudendheid bij consumenten, internationale reisbeperkingen en het verbod op evenementen slaan een enorm gat in de omzet.

De versoepeling van de coronamaatregelen heeft in juni en juli voor een heropening van het merendeel van de horecagelegenheden gezorgd. Voorlopig herstarten veel bedrijven vanwege de anderhalve meter richtlijn echter nog wel met de handrem erop.