ING: Bevolkingskrimp drukt woningprijzen, het eerst in Amsterdam

Door de coronacrisis valt de bevolkingsgroei in Nederland lager uit dan eerder verwacht en in Amsterdam is zelfs sprake van een krimp.

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de krimp de rest van het jaar aanhoudt, waardoor de vraag naar woningen in Amsterdam afneemt. Dit verlicht de woningmarktkrapte en zet neerwaartse druk op de woningprijzen in de hoofdstad.

De Amsterdamse bevolking is tussen januari en augustus met ruim 1.900 personen gekrompen. Belangrijkste oorzaak is de flinke terugval van de instroom van buitenlandse migranten.

De bevolking in heel Nederland groeide tussen maart en augustus van dit jaar met slechts iets minder dan 18 duizend personen. Dit is ruim 70% minder vergeleken met dezelfde periode in 2019, toen de bevolking met zo’n 60 duizend inwoners groeide. De belangrijkste oorzaak is de forse terugval van de instroom van buitenlandse migranten, zoals expats, sinds de virusuitbraak in maart. De wereldwijd ingestelde reisbeperkingen en lockdowns zijn hier debet aan.

Omdat het aantal huishoudens in de hoofdstad nu daalt, neemt de vraag naar Amsterdamse woningen af. Bij een gelijk woningaanbod betekent dit een verlichting van de woningmarktkrapte in Amsterdam. Dit zet neerwaartse druk op de woningprijzen. Op de langere termijn zal de coronacrisis de krapte ook via de aanbodkant beïnvloeden. De crisis zal de woningbouw vertragen, waardoor het aantal opgeleverde woningen op termijn terug zal lopen en de krapte juist toeneemt. De omvang van beide deeleffecten bepaalt of de krapte per saldo toe- of afneemt. Op de korte termijn speelt het effect aan de aanbodkant echter nog een kleine rol, omdat veel geplande nieuwbouw voor dit en begin volgend jaar al opgeleverd wordt of in een ver stadium is.