Huurders CBRE IM bij voorbaat in de ankers tegen huurverhoging

Ruim 500 huurders van woningen van CBRE IM en NN hebben een rechtszaak tegen hun huisbaas aangespannen omdat ze hangende een bredere juridische procedure geen huurverhoging willen betalen, zo meldt het Financieele Dagblad. 

De 540 boze huurders huren een woning in onder meer Den Haag, Amsterdam, Woerden en Tilburg die eigendom zijn van CBRE IM of worden beheerd door de vastgoedbelegger. NN is bij de zaak betrokken omdat de verzekeraar ‘belangen heeft in Nederlandse woningen die onder andere worden beheerd door CBRE IM. 

Hun gang naar de rechter is een volgende stap in een steeds lijviger dossier waarbij vrijwel alle grote verhuruders zijn betrokken. Het afgelopen jaar noemden verschillende kantonrechters de manier waarop beleggers als Bouwinvest, Amvest, ASR en Vesteda de jaarlijkse huurverhoging berekenen ‘oneerlijk’ en in strijd met de Europese consumentenbeschermingsregels. Huurders in de private sector zouden daardoor jarenlang geconfronteerd zijn met te hoge huren.

Als deze zaak stand houdt, kan deze behoorlijk in de papieren lopen voor de woningbeleggers. Over de afgelopen 15 jaar zouden de beleggers dan mogelijk € 6,4 mrd aan "onterechte" huurverhoging terug moeten betalen. Tot 2040 kunnen verhuurders liefst €87,5 mrd aan toekomstige huurinkomsten in ons land mislopen, zo blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie IVBN. 

Zover is het echter nog niet, want de Hoge Raad moet eerst nog toetsen of de interpretatie door de kantonrechters van het huurbeding in verhouding tot de Europese consumentenbeschermingsregels wel deugt. Wanneer de Hoge Raad daar uitspraak over doet is nog niet duidelijk. De huurders van CBRE IM en NN willen hier niet op wachten en weigeren op grond van de uitspraken van lagere rechters de nieuwe voorgestelde huurverhoging van maximaal 5,5% per 1 juli te betalen. 

In het FD stelt hun advocaat Danish Siddiqui van Forsyte Advocaten: 'Je kunt niet van huurders verwachten dat zij per 1 juli een huurverhoging gaan betalen die gebaseerd is op een volgens meerdere rechters oneerlijk huurbeding. Dat is onaanvaardbaar. Onze eis is daarom simpel: laten we de huurverhoging opschorten totdat de Hoge Raad duidelijkheid geeft.’

CBRE IM en NN onthouden zich van commentaar. Het kort geding in deze kwestie dient op vrijdag bij de Rechtbank Rotterdam.