De horeca zette in het eerste kwartaal van dit jaar 2,3% meer om dan een kwartaal eerder. Met name hotels en vakantieparken deden het beter.
Hoteliers zagen hun omzet met 4,2% stijgen en de omzet van vakantieparken nam met 2,2% toe, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Eet- en drinkgelegenheden zetten 1,9% meer om dan in het laatste kwartaal van 2022. Vooral snackbars en fastfoodketens deden het goed: hun inkomsten stegen met 3,8%. Cafés noteerden een daling, de omzet ging met 1,4% omlaag.
De totale omzet van de horeca steeg met bijna 38% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022, toen er nog zware coronamaatregelen golden. Hotels boekten zelfs een omzetstijging van 68% en de omzet van cafés steeg met 43%.
De huidige omzetstijging in de horeca is deels te danken aan de prijsstijgingen, want het totale volume nam met 0,3% af.
Positief gestemd
Horecaondernemers zien de toekomst wel weer met vertrouwen tegemoet. Het ondernemersvertrouwen in de horeca ging aan het begin van de coronaperiode in 2020 in een duikvlucht omlaag en kwam pas in het derde kwartaal van 2021, toen er weer meer mogelijk was, boven de nullijn uit. Vorig jaar was een jaar van ups en downs, maar sinds januari 2023 zijn horecaondernemers weer positief gestemd over de verwachte omzet.
Consumentenvertrouwen
Dat is tegendraads aan het vertrouwen van consumenten en producenten. De consument blijft somberen over de economische vooruitzichten, het vertrouwen is sinds juli 2019 niet boven de nullijn gekomen. Het dieptepunt lag in oktober 2022, toen een score van -59 werd genoteerd. Dat is volgens het CBS nu -38.
Het producentenvertrouwen steeg iets de afgelopen maanden, maar is in mei naar 2,1 gedaald. Vorig jaar mei was dat nog 9,9.