Hoe Paarlberg volgens Hoge Raad onder een hoedje speelde met Endstra en Holleeder

De procureur-generaal van de Hoge Raad heeft deze week een zogenoemde herzieningsaanvraag van vastgoedfinancier Jan Dirk Paarlberg afgewezen. Volgens het hoogste rechtscollege houdt het eerdere oordeel van het gerechtshof dat Paarleberg meer wist van de kwestie Endstra stand. 

Het Hof heeft eerder geconcludeerd dat Endstra (die in de Telegraaf als ‘bankier van de onderwereld ‘ is geoormerkt) werd afgeperst door crimineel Holleeder om Paarlberg te betalen en dat Paarlberg daarvan wist. De criminelen rond Endstra wilden hun geld terug nadat Endstra was gelinkt met de onderwereld. Zij wilden Paarlberg als hun nieuwe bankier van de onderwereld en dat vergde medewerking van Paarlberg zelf.

Paarlberg heeft altijd ontkend en probeert meer dan tien jaar aan te tonen dat hij Endstra wel kende, maar het achterliggende criminele netwerk van Holleeder niet. De Hoge Raad heeft nu gezegd dat er geen reden is om aan het oordeel van het Hof te twijfelen.

Dagboekaantekeningen Endstra

In de dagboekaantekeningen van Endstra worden bedragen en data genoemd die aansluiten bij de door Paarlberg ontvangen betalingen. ‘Er is sprake van willekeurige betalingen van bedragen (17 mln) die door Endstra op zijn betalingsopdrachten niet of van een vage omschrijving werden voorzien. Er bestaat niet een schriftelijk stuk waarin de gestelde afspraken tussen Endstra en Paarlberg zijn vastgelegd’, aldus de Hoge Raad.

De Hoge Raad stelt dat niet blijkt dat de overweging waarmee het hof het in hoger beroep geschetste ‘scenario’ heeft verworpen, onjuist is. ‘In het licht van de bewijsvoering zijn de gegevens die in de aanvraag naar voren worden gebracht van onvoldoende gewicht.’