High Potentials 2018: Carrièretijgers kiezen weer voor internationals

Studenten kiezen weer voor internationale topbedrijven in het vastgoed, nu deze steeds meer toekomstperspectieven bieden

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018

Drie grote vastgoedbedrijven waren de afgelopen weken nauwelijks bereikbaar: de complete crew was aan het skiën. Leuk voor de teambuilding. Voor high potentials een extraatje: velen hadden al van de sneeuw geproefd, maar je zegt geen nee tegen wat vermenging van privé en werk. Zulke extra’s kan een start-up niet bieden, maar zijn de bonus voor werken bij een gerenommeerd bedrijf. Voor internationals biedt dit een kans om high potentials aan zich te binden.
In het afgelopen jaar was voor high potentials het (internationale) bedrijf met reputatie favoriet, zo blijkt uit de jaarlijkse rondgang van PropertyNL bij beslissers in het vastgoed. De beslissers werden uitgedaagd om een high potential van buiten hun eigen bedrijf te noemen.
We kunnen constateren dat zij vaak uitkomen op een man van tussen de dertig en veertig die klaar is voor het grote werk. Vrouwen zijn zwaar in de minderheid, en een opgaande lijn valt niet echt te ontdekken – ook niet bij het jaarlijkse beslisseronderzoek.
Larissa Esser en Joëlle Lokhorst zijn dit jaar de uitzonderingen in dit onderzoek. Esser werkt bij een dochter van Wells Fargo en is specialist op het gebied van hotelfinanciering. Dat profiel past bij een high potential van de toekomst: een internationale carrière met een specifiek kennisprofiel.

Apenrots
Dat het met de vrouwelijke bestuurders op de apenrots nog niet makkelijk is, liet vorig jaar Syntrus Achmea zien. Toen Henk Jagersma moest vertrekken, kwam Nicole Maarsen, maar zij kreeg niet de functie die Jagersma naliet. Jagersma heeft inmiddels weer een functie in de top van de gemeente Amsterdam, maar de raad van commissarissen hield bij Maarsen vreemd genoeg een slag om de arm. Er zou nog een baas boven haar kunnen komen – een constructie die veel mannen niet zouden hebben gewaardeerd. Maarsen begon echter gewoon en laat zien dat ze intern en extern de zaken onder controle heeft, zodat de commissarissen misschien hun verdere zoektocht zullen staken.
Terug naar het jaarlijkse onderzoek ‘high potentials’, waaruit blijkt dat ook andere minderheden in het vastgoed nauwelijks aan bod komen: het blijven meer dan in andere sectoren vooral blanke mannen die kiezen voor bekende bedrijven. De wilde ontdekkers van het ondernemersbestaan zijn er nog wel, zoals Niels Jansen van RED Company, Philip Boswinkel van Local, Ferdinand Grapperhaus (nee, niet de kale minister) van Physee en Wouter Truffino van Contech. De meerderheid zit echter bij gereputeerde bedrijven, zoals Niraj Sewary bij BPD, Raymond van Miltenburg bij AM, Fokke Dekker bij ING Real Estate Finance en Huib Vaessen bij APG.
Vaessen is een voorbeeld van hoe jonge mensen invloed kunnen hebben op grote bedrijven. ABP en belegger APG stonden vroeger bekend als een moloch waar je alleen met de juiste zakelijke en politieke connecties plus een verschrikkelijke hoeveelheid zitvlees de top kon bereiken. Vaessen vloog binnen via het data & decision science platform en hij beïnvloedt nu alle beleggingsbeslissingen.

Opvolger van Zadelhoff
Er zijn ook mensen uit het vastgoedadvies in het overzicht gekomen: twee zelfs van Savills (Bas Wilberts en Jordy Diepeveen), maar ook van CBRE en van Colliers. Zit hier ook de opvolger tussen van Cor van Zadelhoff? Jeroen Lokerse, baas van Cushman & Wakefield – de rechtsopvolger van het DTZ-netwerk in Nederland – denkt dat dit in de huidige tijd onmogelijk is. Iemand als Van Zadelhoff ontleent zijn succes aan de directe toegang tot alle beslissers, van ministers tot raden van bestuur. De nieuwe generatie heeft die toegang niet. Volgens Lokerse hoeft dat echter ook niet om succesvol te zijn, omdat huisvestingsbeslissingen niet meer op feesten en partijen worden genomen. Elk bedrijf wil de beste huisvesting. De vastgoedadviseur van de toekomst moet scoren met expertise om dat te bewerkstelligen.
Uit het onderzoek blijkt – anders dan in andere sectoren – dat er tweede generaties opbloeien. Tim van Veggel en Robert Steenbrugge krijgen hun vermelding in deze lijst niet vanwege hun familiebanden, maar in een kapitaalsintensieve sector is het toch wel een pre.
Uit deze lijst blijkt het nog niet, maar de echte high potentials zullen steeds meer afkomstig zijn van technische bedrijven die weinig met stenen meer van doen hebben. Het gebruik is interessanter dan het fundament.
Wanneer smart contracts, smart buildings en smart cities echt doorbreken – en niemand twijfelt daaraan – dan moeten er ook ‘high potentials’ zijn die daarin excelleren.

PropertyNL’s High Potentials 2018 zijn:
Reint Bolhuis
Phlip Boswinkel
Alexander Buijs
Bas van Dam
Dirk Dekker
Fokko Dekker
Jordy Diepenveen
Rik Eertink
Larissa Esser
Ferdinand Grapperhaus
Thijs Harperink
Niels Jansen
Joëlle Lokhorst
Jeroen Mennink
Raymon van Miltenburg
Nanne de Ru
Niraj Sewraj
Robert Steenbrugge
Erik Tillemans
Jelle Tinke
Wouter Truffino
Huib van Vaessen
Tim van Veggel
Bas Wilberts

Verantwoording
Het overzicht van High Potentials 2018 is gebaseerd op een raadpleging van de deelnemers in het PropertyNL Forum van gezichtsbepalende personen in het vastgoed. Wij hebben hen gevraagd naar de personen van wie zij voor de komende jaren hoge verwachtingen hebben.
Zo is een lijst ontstaan van high potentials. Op de volgende pagina’s leest u hun profiel en geven zij antwoord op de vraag hoe zij tegen hun eigen toekomst aankijken en tegen die van het vastgoed. De namen zijn ons aangereikt door
Sicco van Ammers
Edwin van den Berg
Wouter de Bever
Jeppe de Boer
Job Dura
Taco de Groot
Peter Helfrich
Ronald Huikeshoven
Willem Krzeszewski
Herman Lohman
Jeroen Lokerse
Nicole Maarsen
Jan Willem van Roggen
Desiree Uitzetter
Bas van Veggel
Martin Verwoert
Daan van der Vorm

Laatste nieuws

Evenementen