Herontwikkeling Stadhuisplein Eindhoven stuk dichterbij

De herontwikkeling van het Stadhuisplein in Eindhoven krijgt een subsidie van bijna € 4 miljoen via de Woningbouwimpuls (WBI) van het Rijk. Mede door de financiële steun komt er ruimte voor 800 woningen.

Het betreft de eerste van in totaal vier vastgoedontwikkelingen aan de oostkant van het Stadhuisplein. Het Stadhuisplein en omgeving worden de komende jaren ontwikkeld tot een groene en levendige omgeving met veel nieuwe woningen. De basis daarvoor is gelegd met het vaststellen van het Integraal Gebiedskader Stadhuisplein (eind 2021).

De verschillende nieuwbouwplannen krijgen rondom het Stadhuisplein op de Eindhovense laag (de eerste laag van 20 meter) dakterrassen met een mooi uitzicht - een zogeheten belvedère - op het plein. Een van de ambities is om de belvedère toegankelijk te maken voor bewoners en bezoekers. Het wordt een bijzondere plek om te wonen en te verblijven.

Betaalbare woningen

Wethouder Rik Thijs deelt zijn blijdschap via LinkedIn. 'Concreet leiden de vastgoedontwikkelingen rondom het Stadhuisplein tot een toevoeging van veel extra betaalbare woningen. Een uitdaging, maar erg belangrijk voor de stad en de groei ervan. En wat zeker zo belangrijk is: een mooie en levendige openbare ruimte. Uitgangspunt daarbij is een groene basisinrichting, met ruimte voor water. Verder biedt het Stadhuisplein ook in de toekomst ruimte voor evenementen en manifestaties. Het Stadhuisplein wordt een plein voor iedereen.'

Financiële haalbaarheid

De wethouder stipt aan dat de woningbouwopgave in de Lichtstad groot is en dat tegelijkertijd de financiële haalbaarheid van veel projecten onder druk staat. 'Het is heel goed nieuws dat ook de ontwikkeling van het Stadhuisplein een steun in de rug krijgt vanuit het Rijk. Hiermee kunnen we vooruit, zodat straks al die woningzoekenden een fijne plek krijgen om te wonen.'

Met de Woningbouwimpulssubsidie kunnen projecten die voor minimaal 50% uit betaalbare woningen bestaan een steun in de rug krijgen, waarbij de helft van het publieke tekort wordt afgedekt door het Rijk. Eerder kregen Castiliëlaan, Emmasingelkwadrant, District E, Fase IV van Strijp-S, een deel van KnoopXL, Stads-hart Woensel en het VDMA-terrein al een bijdrage via deze subsidie.