Heimstaden stelt duurzaamheidsdoelstellingen bij

Heimstaden heeft zijn duurzaamheidsdoelstellingen bijgewerkt en zet in op maximaal 1,5 graden opwarming van aarde.

De van oorsprong Scandinavische woningverhuurder investeert 5 miljard Zweedse kroon om zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 46% te verminderen. Dit is in lijn met de ambitie uit het Parijsakkoord om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad Celsius.

In januari van dit jaar sloot Heimstaden zich aan bij het Science Based Targets initiative (SBTi). Daarmee verzekert de organisatie zich ervan dat de eigen duurzaamheidsdoelstellingen daadwerkelijk bijdragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Heimstaden vult zijn bestaande duurzaamheidsambities nu aan met de volgende nieuwe doelstellingen:
– Reduceren van de CO2-uitstoot met minimaal 46% tegen 2030 (scope 1 en 2);
– Jaarlijks reduceren van de energie-inkoop met gemiddeld 2% tot en met 2025;
– Vereisen dat leveranciers voor minimaal 70% van de scope 3-emmissies gebruikmaken van wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen tegen 2025.

Scope 1 heeft betrekking op de directe emissies van een organisatie, of waarop ze directe invloed heeft. Scope 2 gaat over indirecte emissies die een organisatie uitstoot, bijvoorbeeld de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het opwekken van ingekochte elektriciteit, verwarming of koelsystemen. Scope 3 omvat alle overige indirecte uitstoot van andere partijen in de leveranciersketen.

Anders omgaan met energie
Naar verwachting vraagt het behalen van de doelstelling met betrekking tot CO2-reductie om een investering van 5 miljard Zweedse kroon. Deze schatting is op basis van het huidige woningaanbod van Heimstaden en zal toenemen naarmate de organisatie groeit.

De geraamde investering is gebaseerd op diverse aanpassingen, waaronder de overstap naar andere energiebronnen, het doorvoeren van energiebesparende verbeteringen aan het woningaanbod, het installeren van zonnepanelen en het vereisen van certificaten van oorsprong voor elektriciteit.

Katarina Skalare, chief sustainability officer van Heimstaden: ‘Nu begint voor ons het echte werk. Want om onze doelstellingen te behalen is het niet alleen belangrijk dat onze gehele organisatie erachter staat, maar dat ook onze partners en bewoners hierin met ons samenwerken.’