Heijmans: Goed eerste kwartaal, marktontwikkelingen uitdagend

Omzet en resultaat van Heijmans lagen in het eerste kwartaal hoger dan een jaar eerder.

De orderpositie ligt naar eigen zeggen op een goede niveau en tot en met april verkocht Heijmans dit jaar 666 woningen (479) in 2019).

De impact van Covid-19 is volgens Heijmans tot op heden beperkt geweest. Voor wat betreft Bouw en Infra is Heijmans teleurgesteld over de maatregelen inzake de stikstofproblematiek. De bouw draagt daar volgens het bedrijf maar minimaal aan bij.

De woningverkoop in het eerste kwartaal was op een hoger niveau dan vorig jaar dankzij een beleggingstransactie van 190 woningen. De verkoop aan particulieren is volgens Heijmans op een vergelijkbaar goed niveau gebleven.

De commerciële ruimtes bij het zwembad van Hart van Zuid in Rotterdam zijn dit kwartaal allemaal succesvol verkocht, evenals de laatste winkelunits in het wijkwinkelcentrum Plan Koningsoord in Berkel Enschot. Bij het project Vertical in Amsterdam-Sloterdijk zijn alle commerciële ruimtes op de begane grond verkocht. Heijmans is gestart met de bouw van de woontoren – met een verwachte oplevering in 2022.

Voor de Gemeente Rotterdam ontwikkelt Heijmans 137 energiezuinige woningen in de wijk Hoogvliet, ter waarde van € 37 mln. De realisatie is begonnen. In Eindhoven is Heijmans in april als partner van corporatie Woonbedrijf geselecteerd voor het nieuwbouwproject in de wijk Gestel, met vijfhonderd huur- en koopwoningen en een waarde van ruim € 100 mln.

De huidige marktontwikkelingen en Covid-19 maken het voor het beursgenoteerde Heijmans op dit moment niet mogelijk een concrete outlook te geven. De verwachte omzet voor 2020 is grotendeels in portefeuille. Als de huidige productie niveaus op peil blijven, denkt Heijmans deze omzet te kunnen realiseren.