Harns Invest en Kuin Vastgoedontwikkeling kopen woningbouwlocatie in Harlingen

Harns Invest en Kuin Vastgoedontwikkeling hebben het voormalige Spaansen-terrein (7 hectare) aan de rand van Harlingen aangekocht.

 

Verkoper is Spaansen Holding, fabrikant van betonelementen en leverancier van zand en grind. Bedoeling is het voormalige fabrieksterrein aan de Kanaalweg - tussen de N31 en de Franekertrekvaart -  te ontwikkelen naar een woonwijk met 300 woningen. “Onze gezamenlijke visie is om deze prachtige inbreidingslocatie te transformeren tot een gevarieerde woonwijk voor iedereen met een stedelijk karakter”, aldus de ontwikkelcombinatie. De woningbouwplannen voor Veste, de nieuwe naam voor het terrein, zijn nog in ontwikkeling. Om het havengevoel van de Friese plaats te versterken, krijgt de nieuwe wijk een jachthaven. Bedoeling is om in 2026 met de bouw te starten.

Staatssteunprocedures 

Met de verkoop komt er een einde aan een decennialange strijd rond het gebied. Al in 2003 betrok Spaansen elders in Harlingen een nieuwe betonfabriek. De gemeente Harlingen kocht het terrein in 2009 van Spaansen met de bedoeling er woningbouw te laten ontwikkelen. Achteraf bleek de transactie niet rechtsgeldig, omdat sprake was van staatssteun. De verkoop werd na lange juridische procedures ruim tien jaar later definitief nietig verklaard. Spaansen Holding bleef eigenaar van de grond alsof verkoop nooit had plaatsgevonden. De gemeente betaalde het bedrijf een schadevergoeding van bijna €5 mln. Spaansen retourneerde de koopsom (€ 6,5 mln). 

De herontwikkeling past bij het beleid van de gemeente om zuinig om te gaan met schaarse ruimte. Bovendien dragen nieuwe woningen bij aan versterking van de leefbaarheid en zorgt de komst van nieuwe bewoners voor een evenwichtiger bevolkingsopbouw. Hierdoor kan het voorzieningenniveau op peil blijven en wordt het vestigingsklimaat positief beïnvloed, aldus de gemeente.

img
Redacteur
Profiel