HBC moet miljoenen dokken voor panden Hudson’s Bay

Hudson’s Bay Canada, het moederbedrijf van het eind 2019 failliet verklaarde warenhuisbedrijf Hudson’s Bay, moet ASR, Kroonenberg, Royalton en Unibail-Rodamco miljoenen aan voorschotten betalen voor de voormalige winkels in Amsterdam, Breda, Haarlem, Leiden, Amstelveen, Amersfoort, Tilburg en Almere.

Zo blijkt uit vier uitspraken van Rechtbank Amsterdam van afgelopen week. HBC gaf indertijd een garantie af dat de huur tien jaar lang betaald zou worden, ook indien het Nederlandse bedrijf failliet zou gaan. Eerder is in bodemprocedure geoordeeld dat het bedrijf zich aan de concerngarantie moet houden.

In vier verschillende kort-geding procedures komt de rechtbank nu tot de conclusie dat de betrokken verhuurders recht hebben op een voorschot op de huurbetaling. De indertijd afgesproken garantieregeling geldt onverkort. Het is volgens de kort gedingrechter bovendien aannemelijk dat de rechter in nog komende bodemprocedures een aanzienlijk bedrag zal toewijzen. Kroonenberg vordert in een bodemprocedure ruim € 25 mln. ASR vordert in een soortgelijke procedure ruim € 60 miljoen euro.

Kroonenberg krijgt voor de winkels in Amsterdam en Breda een voorschot van € 4 mln toegewezen. ASR kan voor de voormalige warenhuizen in Haarlem, Leiden, Amstelveen en Amersfoort een voorschot van € 7 mln tegemoet zien. Verder ontvangt Royalton, verhuurder van het pand in Tilburg, een voorschot van € 1,8 mln. En HBC moet Unibail-Rodamco voor de winkel in Almere ruim € 1,3 mln  betalen.

img
Redacteur
Profiel