Geruchten over miljardenbod Prologis op Mileway

Het Amerikaanse logistiek vastgoedbedrijf Prologis zou meer dan €21 miljard euro hebben geboden voor Mileway, het Europese vastgoedbedrijf voor last mile delivery, dat in handen is van investeringsmaatschappij Blackstone.

Dit bericht heeft Bloomberg naar buiten gebracht op basis van anonieme bronnen. Zowel Prologis als Blackstone weigeren ieder commentaar aan Bloomberg.Het nieuws komt van direct betrokkenen die vooralsnog anoniem willen blijven. De overname bevindt zich in de fase van gesprekken, van daadwerkelijke onderhandelingen lijkt nog niet echt sprake. Gemeld wordt namelijk aan Bloomberg dat de gesprekken ook nog zonder een akkoord kunnen eindigen.

Herkapitalisatie
Half februari gaf Blackstone aan zijn logistieke dochter Mileway voor € 21 mrd te willen herfinancieren. De nieuwe financiering is volgens Blackstone goed voor de grootste particuliere vastgoedtransactie ooit en bedoeld om Mileway voor de lange termijn vast te houden.

De herkapitalisatie blijft onderworpen aan een ‘go-shop’-proces, dat onmiddellijk van start zal gaan. In verband met de herkapitalisatie hebben bestaande Mileway-investeerders de mogelijkheid gekregen om hun aandeelhouderschap te behouden of te vergroten, of uit te stappen voor contanten. Het go-shop-proces, geleid door Morgan Stanley, moet bevestigen dat deze transactie het best beschikbare resultaat voor de bestaande investeerders vertegenwoordigt. Dat betekent kort gezegd dat wordt gekeken of er voor de aandeelhouders wellicht nog een betere deal in de wacht is te slepen is voordat de overeenkomst definitief wordt gesloten. De termijn hiervoor zal tot 75 dagen in beslag nemen. Die zijn nog niet om, nu Prologis een bod heeft uitgebracht ter grootte van de beoogde herkapitalisatie. Wat dit betekent voor de voorgenomen plannen van Blackstone is nog onbekend.

Ruim 1700 last mile  logistieke activa
Het overgrote deel van het kapitaal voor de herkapitalisatie komt van bestaande investeerders, die daarmee hun sterke vertrouwen in Mileway en de sector onderschrijven. In de afgelopen zes jaar hebben Blackstone en het managementteam van Mileway het bedrijf laten uitgroeien tot het grootste last mile logistieke portfolio in Europa. Vandaag de dag omvat het meer dan 1700 hoogwaardige, last mile logistieke activa, goed voor 14,7 mln m² in tien landen. De grootste markten van Mileway zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Zweden en Frankrijk. Daarnaast heeft het een aanzienlijke aanwezigheid in Denemarken, Italië, Spanje, Finland en Ierland.

Voor Prologis, het grootste beursgenoteerde vastgoedbedrijf ter wereld, zou Mileway een heel mooie aanvulling betekenen in de sector last mile delivery. Tot voor kort richtte Prologis zich met name op grote distributiecentra in belangrijke logistieke centra.