Gerenoveerde gemeentehuis Woerden opgeleverd

Volgens week zullen de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Hans Oosters, en burgemeester Victor Molkenboer het gerenoveerde gemeentehuis van Woerden openen.

Na bijna 2,5 jaar bivakkeren in tijdelijke huisvesting is het duurzaam gerenoveerd gemeentehuis van Woerden in april opgeleverd en in gebruik genomen. Het oppervlakte is verkleind van 14.000 m² naar 8.000 m² en de vaste werkplekken zijn vervangen door een flexconcept.

Het verschil is groot. Niet alleen ten opzichte van de tijdelijke huisvesting, maar ook ten opzichte van het oorspronkelijke gebouw: een gastvrij, open en transparant gebouw voor inwoners, bestuur en medewerkers.

Het gemeentehuis is ontworpen door architectenbureau cepezed. Waar het oude stadhuis het energielabel G had en de gemeenteraad na renovatie minimaal het label A+ verlangde, is het vernieuwde gebouw uiteindelijk voorzien van het label A+++, het op een na hoogst haalbare. Met een hoog isolerende gevel, warmte-koudeopslag en zonnepanelen heeft het gebouw energetisch een sprong van meer dan zes stappen gemaakt. Het gebouw is gerealiseerd door BAM. Belangrijk voor de duurzaamheid is ook de circulaire sloop tot op het betonskelet van de bestaande bouw door Lek sloopwerken.