Funda: Woningkopers voorzichtiger door corona

Een peiling op Funda wijst uit dat een deel van de woningkopers en -verkopers voorzichter wordt door de coronacrisis.

Woningsite Funda peilde het sentiment en de verwachtingen onder aspirant-kopers en -verkopers ten aanzien van de woningmarkt in Nederland. Funda herhaalt voorlopig de peiling elke twee weken en blijft de ontwikkelingen volgen. 

De vrees voor verdere verspreiding van het coronavirus en de ongewisse toekomst over hoe lang en in welke mate Nederland op slot gaat, zorgt voor terughoudendheid. Een deel van de aspirant kopers -en verkopers is nu minder gemotiveerd om de markt op te gaan, respectievelijk 36% en 24%. De motivatie is het laagst bij de zogenaamde doorstromers: zij die hun huidige woning willen verkopen en een nieuwe woning willen kopen. Deze groep is 46% minder gemotiveerd.

Quintin Schevernels, ceo van Funda: ‘Een deel van de ondervraagden is minder gemotiveerd omdat zij simpelweg niet weten wat de impact van het coronavirus op de woningmarkt zal zijn. Een behoorlijke groep past zijn plannen echter nog niet aan omdat ze al in het aankoop- en verkoopproces zitten of geen kortetermijnimpact verwachten. Dat is best logisch, want de markt was behoorlijk overspannen en een groep mensen ziet dit blijkbaar als kans. De markt valt vooralsnog zeker niet stil, bezichtigingen blijven doorgaan en diverse makelaars bieden aan om bezichtigingen bijvoorbeeld virtueel te laten verlopen.’ Veel huizenzoekers zeggen het liefst te blijven bezichtigen op locatie, ook in deze tijd (58%), maar een deel bezichtigt juist liever virtueel (17%).

De bezoekersaantallen van Funda daalden in de week van 16–22 maart in eerste instantie met 15% ten opzichte van reguliere weken, maar stegen weer tegen het eind van de week.

De inschattingen over hoe de markt zich gaat ontwikkelen zijn verdeeld. 30% van de respondenten denkt dat het aantal beschikbare woningen zal gaan stijgen, terwijl 35% een daling verwacht. Wel verwacht de meerderheid van de ondervraagden (60%) de komende tijd een daling van de huizenprijzen.