Eerste prefab-woningen arriveren op Texel

De eerste drie kant-en-klare woningen voor nieuwbouwproject Texelwende op Texel rolden woensdag in de haven van ’t Horntje van de boot.

De gemeente Texel, Stichting Woontij en Rabo SmartBuilds realiseren samen 120 prefab-woningen op de locatie Marsweg Zuid in Den Burg. De naam van het nieuwbouwproject, Texelwende, duidt op een keerpunt: de snel te plaatsen huurwoningen moeten een bijdrage leveren aan het terugdringen van de woningnood op Texel. Evenals op het vaste land, is de behoefte aan betaalbare woningen op het Waddeneiland groot.

Het streven is dat vóór de zomer alle 120 huurwoningen naar Texel overgebracht en geplaatst zijn en voor het eind van het jaar bewoond kunnen worden. Het bouwproces van de woningen begon in februari in de huizenfabriek van fabrikant Barli. De huizen komen per boot en vrachtwagen volledig afgebouwd op Marsweg Zuid aan.

De woningen, grotendeels van hout, variëren in grootte van 50-78 m², met 2 of 3 slaapkamers en één of twee bouwlagen. Van de 120 woningen worden vijftig sociale huurwoningen afgenomen door Woontij en zeventig huurwoningen met een middenhuurprijs door Rabo SmartBuilds. Deze laatste zijn bedoeld voor mensen die net niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.