Edge Tech heeft funding genoeg voor stroom aan gebouwen

Met TH Real Estate als funding partner heeft dochteronderneming Edge Technology van OVG de funding rond voor de groeisprong die het voor ogen heeft

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 26 april 2018

De eerste twee Edge-gebouwen zijn inmiddels voor circa € 200 mln verkocht aan TH Real Estate. Het gaat om Edge Olympic in Amsterdam en het nog te ontwikkelen Edge Grand Central in Berlijn. Deze twee kantoorgebouwen omvatten 35.000 m².

Edge Olympic is een uiterst duurzame, high-tech herontwikkeling en gevestigd aan de Zuidas. Het biedt 12.504 m² kantoorruimte en nevenaccommodaties verspreid over vijf verdiepingen, alsmede 100 ondergrondse parkeerplaatsen. Voor het gebouw worden de Breeam Excellent- en Well Gold-certificaten nagestreefd.

Edge Grand Central is gevestigd in de nieuwe zakenwijk Europacity, midden in Berlijn. Deze wijk ligt rond het belangrijkste treinstation van Berlijn, Berlin Hauptbahnhof, dat fungeert als regionaal en internationaal station en als belangrijkste knooppunt voor aansluiting op de metro. Edge Grand Central biedt 22.800 m² kantoorruimte, winkelruimte en nevenaccommodaties verspreid over negen verdiepingen, evenals 80 ondergrondse parkeerplaatsen. De oplevering van het gebouw is gepland voor het eerste kwartaal van 2020. Voor het gebouw wordt een DGNB-certificering van minimaal Gold nagestreefd.

Exclusief partnership
Coen van Oostrom, oprichter van OVG en van dochteronderneming Edge Technology, kondigde al eerder aan in gesprek te zijn met investeerders voor de afname van de stroom van gebouwen die hij in gedachten heeft. Met het fonds Cityhold Office Partnership (Chop) gemanaged door TH Real Estate, heeft Edge nu een exclusief partnership voor de komende € 1 mrd aan gebouwen.

Edge zelf zal een minderheidsaandeel in de co-investering behouden. De deal is gemaakt op basis van een meerjarige huurovereenkomst per gebouw door Edge Technology zelf. Om aantrekkelijk te zijn voor ‘onderhuurders’ is Edge inmiddels ook een samenwerking aangegaan met het Zweedse Epicenter, dat ervaring heeft met het opzetten van communities voor zakelijke innovators, scale-ups en ondernemers.

Met het partnership met TH Real Estate kan Van Oostrom de groei bewerkstelligen die hij nastreeft: ‘We willen meerdere objecten en locaties acquireren waar we Edge-gebouwen kunnen (her)ontwikkelen. We zoeken in Europese hoofdsteden als Berlijn, Londen en Parijs. Ook willen we Edge-gebouwen realiseren in de VS, waarbij New York voor de hand ligt, omdat we daar nu een kantoor hebben.’

Van Oostrom wil groeien omdat hij denkt dat schaalvergroting in zijn businessmodel grote voordelen zal opleveren: ‘Nu spreken bijvoorbeeld de systemen van toeleveranciers allemaal een andere ict-taal, maar als we alles in één cloud toegankelijk willen maken, moet dat wel gestandaardiseerd worden. Nu zijn we te klein om dat bij een toeleverancier voor elkaar te krijgen.’

Edge Technology is een onderneming die duurzame, high-tech gebouwen wil neerzetten die het welzijn van de gebruikers op de voorgrond plaatsen. Dat gebeurt onder meer door het gebouw vol te stoppen met sensoren die meten hoe een gebouw gebruikt wordt. Via een app kan een gebruiker zelf zijn werkplek inregelen. Het gebouw wordt er efficiënter door en volgens Van Oostrom wordt de gebruiker er productiever van.

Multi-tenant gebouwen
Een vaste belegger stelt Edge in staat zonder voorverhuur multi-tenant gebouwen te ontwikkelen. Dat past in een veranderende markt waarbij ondernemingen steeds minder kantoorruimte voor een langere periode willen aanhouden. Van Oostrom: ‘Het sluit aan bij de trend dat grote bedrijven overal kleinere hubs hebben, omdat ze hun werknemers flexibiliteit willen bieden.’

De nadruk op duurzaamheid van Edge en het streven in de belangrijkste hoofdsteden te ontwikkelen, past bij de filosofie van Chop, het fonds dat de gebouwen in belegging zal nemen. Chop is een fonds van TH Real Estate, dat het managet voor de Amerikaanse pensioenuitvoerder TIAA (onderwijzers) en Zweedse pensioenfondsen. Momenteel is het fonds € 1,8 mrd groot, maar de ambitie is in komende vijf jaar te groeien naar € 4 mrd.

Chop heeft als doelstelling te beleggen in duurzaam en core vastgoed. Daarbij zoekt TH Real Estate objecten in tier 1-steden als Londen, Parijs, München, Hamburg, Frankfurt en Berlijn. In tier-2 steden als Madrid, Milaan en Amsterdam wordt alleen belegd als het stabiele core investeringen betreft. TH Real Estate is onderdeel van Nuveen, de vermogensbeheerder van TIAA, en een van de grootste vastgoedvermogensbeheerders ter wereld, met een beheerd vermogen van $ 109 mrd.

Jasper Gilbey, fondsbeheerder bij Cityhold Office Partnership en TH Real Estate: ‘Deze spannende nieuwe onderneming is volledig in overeenstemming met de strategie van Cityhold Office Partnerships om samenwerking aan te gaan met de beste ontwikkelaars van Europa om zo toegang te krijgen tot hoogwaardige kantoorproducten in kernmarkten. OVG heeft een bewezen staat van dienst in het bouwen van intelligente, toekomstbestendige kantoorgebouwen die profiteren van hoge duurzaamheidsnormen en slimme technologie. We kijken ernaar uit om samen te werken met hun nieuwe onderneming Edge Technologies en deze onderneming op korte termijn op te schalen naar meer dan € 1 mrd.’

Samenwerking Epicenter
De samenwerking met ‘onderhuurder’ Epicenter in de Edge-gebouwen begint in Edge Olympic. Dat gebouw aan de Fred. Roeskesstraat in Amsterdam wordt momenteel door Edge herontwikkeld. Ongeveer de helft van de verhuurbare ruimte van Edge Olympic zal worden beheerd door Epicenter.

Sinds de oprichting in 2015 heeft Epicenter uit Stockholm een snelgroeiende en bloeiende community met leden opgezet, die het delen van kennis en cocreatie als de basis van hun zakelijk succes beschouwen. De hub biedt laboratoria, een netwerk van 4000 leden en masterclasses, netwerkactiviteiten, industry summits, seminars en flexibele werkplekken.

Tot de leden van de Epicenter-community behoren onder meer grote ondernemingen als Microsoft, Google voor ondernemers, SEB, TeliaSonera, Edge Technologies, Merck, Volvo en internationale en digitale scale-ups als StarStable, Resolution Games en Fishbrain.

Laatste nieuws

Evenementen