Dynamis: coronacrisis zorgt voor opleving woningaanbod

Woningbezitters schuiven de geplande verkoop van hun woning naar voren.

Daardoor worden meer woningen sinds de coronacrisis te koop gezet.

Kopers trekken zich daarentegen nog weinig aan van de veranderde omstandigheden. Dit blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2020 die Dynamis vandaag heeft gepubliceerd.

Vooral in de regio’s waar in de afgelopen jaren exorbitante prijsstijgingen plaatsvonden, zoals Amsterdam en Utrecht, zetten meer eigenaren hun woning te koop. Ook buiten de Randstad is deze ontwikkeling zichtbaar. In de gemeenten waar de prijzen sinds de kredietcrisis met meer dan 30% zijn gestegen worden ruim een kwart meer woningen aangemeld dan vorig jaar, vergeleken met een toename van 15% op locaties met een gematigdere prijsstijging.

De extra aanwas van te koop gezette woningen in maart kan de aanboddaling uit januari en februari niet compenseren. Per 1 april staan daardoor in Nederland zevenduizend woningen minder te koop staan dan aan het begin van het jaar. Ook de nieuwbouw biedt nauwelijks lucht aan de schaarse woningmarkt.

In de woningverkopen zijn de gevolgen van het coronacrisis amper zichtbaar, in de eerste drie maanden van 2020 zijn meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In onder andere Limburg en Drenthe gaat dit kwartaal zelfs de boeken in als het beste eerste kwartaal ooit.

De verkopen blijven op peil doordat de serieuze kandidaten hun woningzoektocht blijven doorzetten ongeacht de omstandigheden. Vooral minder serieuze kandidaten staken de zoektocht.