Doorbraak over 2% overdrachtsbelasting voor woningen

De rechtbank Den Haag heeft afgelopen week gezorgd voor een doorbraak in de discussie over het lage 2%-tarief in de overdrachtsbelasting bij woningen.

De rechtbank oordeelde op 31 maart dat het 2%-tarief in de overdrachtsbelasting ook van toepassing is bij de verkrijging van een kazerne die eind 19e-eeuw gebouwd is. De kazerne was oorspronkelijk ontworpen en gebouwd voor bewoning (door militairen), maar werd geruime tijd voor andere doeleinden gebruikt.

Deze uitspraak is buitengewoon interessant volgens Gerton Rademaker van Dirkzwager Legal & Tax, die de procedure namens de projectontwikkelaar voerde: ‘De rechter analyseert stap voor stap de door de Hoge Raad gegeven richtlijnen en beoordeelt de oorspronkelijke functie aan de hand van de leefgewoonten in de 19e eeuw. Met dit oordeel komt er weer meer duidelijkheid over de wijze waarop het woningbegrip in de overdrachtsbelasting moet worden uitgelegd.’

Rademaker is de specialist in Nederland op het gebied van overdrachtsbelasting. Hij is auteur van het eerste uur van de jaarlijkse PropertyNL Taxspecial, die zo juist is verschenen. Rademaker geeft in deze uitgave in het hoofdstuk overdrachtsbelasting een uitgebreide analyse van de spelregels van het 2%-tarief aan de hand van de door de Hoge Raad gegeven richtlijnen. De doorbraak over het lage 2%-tarief in Den Haag is gebaseerd op de analyse die Rademaker heeft gegeven in de PropertyNL Taxspecial.

In de PropertyNL Taxspecial 2020 zijn ook andere spraakmakende veranderingen te lezen over de vastgoedfiscaliteit. Het naslagwerk dat al twintig jaar zijn waarde bewijst is te bestellen via saba@propertynl.com.