Detailhandel zet ruim 1% meer om in tweede kwartaal

Winkels hadden in het tweede kwartaal 1,2% meer omzet dan een jaar geleden, het verkoopvolume lag 1,3% hoger.

Er gingen meer detailhandelaren failliet dan in het tweede kwartaal van 2023, maar de toename was naar verhouding minder groot dan in het gehele bedrijfsleven. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.

In het tweede kwartaal was de omzetstijging toe te schrijven aan een hoger verkoopvolume, de verkoopprijzen waren gemiddeld vrijwel gelijk aan een jaar eerder (-0,1%).

Voeding en genotsmiddelen

In het tweede kwartaal daalde de omzet in de winkels in voeding en genotsmiddelen met bijna 1% vergeleken met een jaar eerder. Supermarkten behaalden een lagere omzet terwijl speciaalzaken – zoals kaaswinkels en slagerijen – een hogere omzet boekten. Voor supermarkten gold ook dat de hoeveelheid verkochte producten afnam (met 3,6%) vergeleken met hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor. Bij speciaalzaken nam het verkoopvolume toe met 0,2%.

In de non-foodsector nam de omzet met 2,4% toe vergeleken met het tweede kwartaal van 2023. Ook werden er meer goederen verkocht (3,7%). Vooral drogisterijen, doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica verkochten meer. Bij kledingwinkels, winkels in recreatieartikelen en winkels in overige huishoudartikelen – zoals meubels en verlichting – was de omzet lager.

Webwinkels zetten meer om

In het tweede kwartaal van 2024 nam de online omzet van detailhandelaren toe met 4% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Bij winkels die alleen online verkopen groeide de omzet in het tweede kwartaal met ruim 9%. Bij detaillisten die hun producten zowel online verkopen als via een fysieke winkel, ook wel multichannelers genoemd, nam de online omzet af met 2,5%.

66 faillissementen

In het tweede kwartaal zijn 66 bedrijven in de detailhandel failliet verklaard. Dat is een toename van 12% vergeleken met het tweede kwartaal van 2023, toen werden 59 faillissementen uitgesproken. Het aantal faillissementen nam onder detailhandelaren minder sterk toe dan onder alle bedrijven (34%). Van alle uitgesproken faillissementen in het tweede kwartaal was ruim 6% een bedrijf in de detailhandel.