Detailhandel: recordgroei in 2020, krimp in december

In 2020 heeft de detailhandel 5,9 procent meer omgezet dan in 2019, meldt het CBS.

Dat is de op een na hoogste groei in deze eeuw. Door de maatregelen tegen de verspreiding van corona zijn de verschillen binnen de detailhandel echter bijzonder groot.

De foodsector zette 6,9 procent meer om, terwijl de omzet van de non-foodsector nagenoeg hetzelfde bleef. Daarnaast is in 2020 online 43,5 procent meer omgezet. Het jaar eindigde in mineur. In december leed de detailhandel een omzetverlies van 3,1 procent.

Na 14 december, toen een nieuwe lockdown begon, leed de retail over de gehele linie. Veel non-foodwinkels moesten hun deuren sluiten. Hierdoor heeft de detailhandel in december 3,1 procent minder omgezet dan in december 2019. De omzet van de non-foodsector kromp met 22,6 procent, terwijl de omzet van de foodwinkels met 9,3 procent groeide. Daarnaast is in december online 58,3 procent meer omgezet.

De sluiting medio december kwam hard aan voor veel non-foodwinkels. De omzet van de winkels in schoenen en lederwaren en de kledingwinkels kromp in december met respectievelijk 46,7 en 45,3 procent. Ook winkels in recreatie-artikelen, winkels in consumentenelektronica en witgoed en winkels in meubels en woninginrichting hadden te maken met een aanzienlijk omzetverlies. De omzet van winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren bleef nagenoeg gelijk in vergelijking met een jaar eerder, terwijl de drogisterijen een omzetgroei van 4,6 procent behaalden.