De gemeenschappelijke voorkeur als vastgoedstrategie

Hoe stemt een organisatie besluiten over vastgoed zo goed mogelijk af op de behoeften van de organisatie?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 31 januari 2020

Monique Arkesteijn van de TU Delft onderzocht bestaande methoden en ontwikkelde een model waarin de voorkeuren van stakeholders leiden tot de beste optie. Haar onderzoek biedt vastgoedmanagers nieuwe aanknopingspunten.

Voor haar ontwerp- en besluitvormingsmodel verzamelde Arkesteijn 15 bouwstenen, afkomstig uit drie vakgebieden: ontwerpen, besliskunde en management. Het begint met een vraag of een probleem. Een voorbeeld: hoe kunnen alle restauratieve voorzieningen bijdragen aan een levendige universiteitscampus? Alle belanghebbende partijen, van college van bestuur tot studentenraad, wordt gevraagd doelen en variabelen te bepalen en hier vervolgens waarde (voorkeur) aan toe te kennen. Dit proces beslaat zes stappen. Doorgaans benoemt de stakeholder vrij abstracte doelen, zoals de toegankelijkheid van een voorziening, en dient de manager of een ontwerper dit concreet te maken. De uitkomst is één geïntegreerde voorkeursscore, waarbij de individuele voorkeurscore per criterium en stakeholder wel bekend is. In de vijfde stap kunnen stakeholders alternatieven voor de bestaande vastgoedportefeuille ontwerpen.

Bij elke ontwerpstap is zichtbaar hoe de voorkeursscore verandert. Belangrijk aspect van het proces is dat stakeholders hun input tussentijds kunnen wijzigen of bevestigen.

Het ontwerpen is behalve een groepsproces ook een leerproces. Ofwel, gaandeweg worden prioriteiten gesteld en tegenstellingen opgelost.

Arkesteijn testte de methode uit in drie pilotprojecten, twee aan de TU Delft en één bij ICT-bedrijf Oracle. ‘In de casus met de restauratieve voorzieningen op de campus bleek de toegevoegde waarde van de voorkeursstrategie ten opzichte van de huidige situatie 54 – op een schaal van 100 – te zijn.’ Arkesteijn hoopt dat haar onderzoek de aanzet is tot de ontwikkeling van een toegankelijke gebruikerstoepassing voor de eerste, generieke fase van het proces. ‘Een app of een web-based tool, die eenvoudig door vele partijen kan worden gebruikt.’

www.tudelft.nl