Dat het ontwikkelaar/eigenaar Snippe lukt dit jaar 534 studentenwoningen op te leveren onder de naam Campus Diemen Zuid is een opsteker voor de regio Amsterdam, waar sinds herfst vorig jaar een aantal initiatieven voor herontwikkeling van kantoren tot studenten- en jongerenwoningen dreigt te stokken. DEAL Focus 18-6-2013
Dat het ontwikkelaar/eigenaar Snippe lukt dit jaar 534 studentenwoningen op te leveren onder de naam Campus Diemen Zuid is een opsteker voor de regio Amsterdam, waar sinds herfst vorig jaar een aantal initiatieven voor herontwikkeling van kantoren tot studenten- en jongerenwoningen dreigt te stokken.
DEAL Focus 18-6-2013
De herontwikkeling van het 43.000 m2 grote kantorencomplex Diemervijver is een van de grootste transformaties tot nu toe in regio en een prominent voorbeeld van de reeks plannen voor herontwikkeling van kantoren tot jongeren- en studentenhuisvesting.
Uit een voortgangsrapportage van de gemeente Amsterdam werd eerder dit jaar de zorg uitgesproken in hoeverre die plannen van de grond komen. Met name de door het kabinet voorgestelde koppeling van de maximale huurstelling aan 4,5% van de WOZ-waarde en de invoering van een verhuurdersheffing tasten de mogelijkheden om te investeren in jongeren- en studentenhuisvesting ernstig aan. Amsterdam wil tot 2014 9.000 studenten- en jongeren ‘eenheden’ realiseren. Men is behoorlijk gevorderd met die ambitie, maar dit jaar en in 2014 moeten er nog een kleine 4.000 ‘eenheden’ bijkomen. De ontwikkeling van Snippe, die uiteindelijk een kleine 1.000 woningen moet omvatten, draagt daar belangrijk aan bij.
Met een aantal maatregelen trachtte minister Blok (Wonen, Rijksdienst) de ernstigste nadelen te repareren: zo wordt voor onzelfstandige eenheden voor studenten geen verhuurdersheffing gevraagd en is de termijn voor verhuur van leegstaande kantoren verlengd naar 10 jaar. Ook werd de btw voor verbouwingen en renovatiewerken in de bestaande (woning)bouw vanaf 1 maart voor 1 jaar verlaagd naar 6%.
Inmiddels zijn er signalen dat de markt toch weer op gang komt, hoewel de financiële obstakels voor de markt maar gedeeltelijk zijn weggenomen. Zo zetten recentelijk in Leiden de gemeente, bouwers Ballast Nedam en Vorm en eindbelegger Syntrus Achmea na maanden vertraging hun handtekening onder de bouw van een studentencampus die uiteindelijk 1900 studentenwoningen en 200 starterswoningen moet tellen. Syntrus Achmea is eindbelegger voor 600 studentenwoningen in de eerste fase. Directievoorzitter Henk Jagersma noemde dit een ‘blauwdruk’ voor andere ontwikkelingen en zei dat als gemeenten en bouwers toch willen bouwen zij respecievelijk financieel moeten bijdragen en efficiënter moeten werken.
Vraag is of dit de komende maanden ook elders gaat lukken, bijvoorbeeld in Amsterdam. Aan projecten geen gebrek: AM en woningcorporatie Stadgenoot willen aan de slag met de tweede fase van het GAK-gebouw (300 studentenwoningen), Camelot Europe en bouwbedrijf KlokGroep uit Druten willen in het kantoorgebouw aan de Rijswijksstraat 175 232 zelfstandige studio’s voor jongeren en studenten realiseren en de Eindhovense specialist in herontwikkeling Foolen & Reijs Vastgoed Projecten heeft plannen om Van Heenvlietlaan 220 om te bouwen tot 350 woningen en studentenwoningen. Duidelijk is wel dat dit soort projecten ingewikkelder zijn geworden en er veel aan de financiële knoppen moet worden gedraaid. Belangrijk voor de rekensommetjes is dat de constructiemarkt nieuwbouw studentenhuisvesting sterk in ontwikkeling is. Er ontstaan goedkopere vormen van bouwen en nieuwe financieringsconstructies, bijvoorbeeld de modulaire bouw bij de Spinozacampus met 700 studentenwoningen (DUWO, Plegt-Vos, Axcellent). De Spinozacampus in Amsterdam Zuidoost staat op een locatie die – vanwege stagnatie van de reguliere woningbouw – corporatie Rochdale beschikbaar heeft gesteld voor een periode van 15 jaar. Een ander voorbeeld is de aankondiging van IKEA om kant-en-klare, geheel ingerichte studentenflats te bouwen en tegen een ‘IKEA-prijs’ te verhuren. IKEA heeft van hun concept nog geen nadere uitwerking getoond.