Cushman&Wakefield: kantorenmarkt stabiele factor in onzeker 2022

De ingebruikname van kantoorruimte is in het eerste kwartaal van 2022 uitgekomen op 185.000 m2. De ingebruikname is vergelijkbaar met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Zo blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van Cushman & Wakefield. De stad Amsterdam blijft onverminderd populair als kantorenlocatie, evenals Rotterdam.

Het afgelopen kwartaal werd, aldus Cushman & Wakefield, het sentiment op de markt vooral bepaald door de vraag naar hoogwaardig vastgoed op toplocaties. “Bedrijven willen zich als aantrekkelijke werkgever profileren. Door gebrek aan dit soort kantoorgebouwen, wachten toekomstige gebruikers niet lang met beslissen. Ondanks de lockdown, een snel stijgende inflatie en oplopende geopolitieke spanningen”, aldus Jos Hesselink, research lead Nederland.

De opname werd voor 49% gerealiseerd in de vijf grote steden en dat onderschrijft volgens hem de zoektocht naar de juiste locaties. “Kantoorgebruikers hebben lessen getrokken uit de afgelopen twee jaar en zich een kantorenstrategie eigen gemaakt die hen meer weerbaar maakt voor stresssituaties.”

De grootste transactie die in het eerste kwartaal van 2022 tot stand is gekomen betreft de huur van 6.500 m2 door de gemeente Rotterdam in kantoorgebouw Groot-Willemsplein. In Amsterdam huurde online veilingwebsite Catawiki 4.000 m2 in het voormalige winkelpand van V&D in de Kalverstraat. In Utrecht tekende online communicatieplatform Trengo voor de huur van 4.000 m2 in het recent opgeleverde Central Park.

img
Redacteur
Profiel