Covid & Property 17: Crisis vraagt om Hans Brinker

In de rubriek Covid & Property berichten PropertyNL en PropertyEU over achtergronden van de impact van het coronavirus op vastgoed. Vandaag deel 17 van de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk, over Pieter van Loon oftewel de nieuwe Hans Brinker.

Nederlanders kennen hem vaak niet, maar Amerikanen weten allemaal wat voor held Hans Brinker was. Het jongetje redde met een vinger in de dijk die arme Nederlanders die anders zouden zijn verzopen. Er zijn ook weinig Nederlanders die Pieter van Loon kennen met zijn 30 winkelpanden in Dordrecht en Zwijndrecht en zijn bedrijf Tres Invest met website ‘under construction’.

PropertyNL-abonnees kunnen gelezen hebben over zijn de aankoop van winkelcentrum Walburg van Vastned, de verkoop van de Aldi uit dat centrum aan Altera en eerder de Jumbo aan Heeneman. Dat was allemaal geen ‘breaking news’ voor vastgoedmedia, laat staan voor de landelijke en internationale financiële pers. Dat is nu veranderd. De Angelsaksen hebben met Van Loon een nieuwe Brinker, dit keer niet de held in de strijd tegen het water, maar tegen het grootwinkelbedrijf.

Faillissement
Van Loon kreeg net zoals andere verhuurders in Europa een brief van ’s werelds marktleider op het gebied van ‘health & beauty’ AS Watson dat winkel Ici Paris XL geen huur meer ging betalen. Inderdaad ontbrak op 1 april de kwartaalhuur op de Dordtse rekening.

Van Loon deed vervolgens wat veel verhuurders allemaal wel hadden willen doen, maar niet durfden: hij vroeg faillissement aan van het machtige AS Watson vanwege het niet betalen van € 9474,72.

De Financial Times pakte het bericht op. Normaal zijn de lezers van FT niet de meest emotionele, maar ditmaal werd hun hart geraakt met zijn uitspraak ‘I don’t want to play with a big Asian giant, but ….this is not how it works in Holland’. De kleine Hollander die de strijd tegen de Aziatische gigant inzet: een vordering van een paar duizend euro versus een omzet van € 10 mrd. Een ondernemer uit het volgens FT kleine stadje Dordrecht versus de Hongkong-tycoon Li Ka-Shing – zijn geschatte vermogen van € 30 mrd had het nog mooier kunnen maken.

Verzoenend
Het LinkedIn-account van Van Loon, die zich ‘bevlogen inkoper vastgoed Dordrecht’ noemt, barst uit zijn voegen met bijna 1000 overwegend positieve reacties, zoals ‘go get them’. Alhoewel AS Watson intern verbijsterd zal zijn over deze publiciteit uit de polder, reageerde Lina Alblas-van den Burg van Ici precies volgens het pr-boekje door niet hoog van de toren te blazen, maar verzoenend te spreken over ‘understand the sentiment’ en ‘ik ga met hem praten’. Dat gesprek zal ongetwijfeld in goede harmonie verlopen, maar Van Loon heeft wereldwijd een snaar geraakt: het sentiment dat grote spelers onterecht winnen, zelfs tegen een virus dat zich niets aantrekt van rijk en arm.

AS Watson is in de Benelux met 1500 zaken onder leiding van Gerard van Breen een goed bekend staande partij. Zo komt in het jaarverslag de paragraaf ‘ketenverantwoordelijkheid’ terug. Dat sloeg op de verantwoordelijkheid voor producten die gemaakt worden in landen met onverantwoorde arbeidsomstandigheden. In de crisis van nu gaat het om verantwoordelijkheden ten opzichte van leveranciers en verhuurders. Mensen zoals Van Loon laten zien hoe onverantwoordelijk sommige grote winkelketens daarmee omgegaan zijn.

Vandaag werd gelukkig bekend dat Action zijn plannen heeft teruggetrokken om toeleveranciers pas na 90 dagen te betalen.

Perceptie
Gisteren stond er in deze rubriek een pleidooi om de overheid zijn rol te laten pakken met een rent-holiday. Dat kan alleen wanneer de perceptie bestaat dat grote winkelketens hun verantwoordelijkheid voor de keten nemen. Hans Brinker weet alles van perceptie. Hij bestond alleen in een suf boek van een Amerikaanse schrijfster die nog nooit in Nederland was geweest.