Walter de Boer heeft vandaag zijn afscheid bekendgemaakt van de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland en Duitsland, BPD. Een fors verlies voor het bedrijf, Rabobank en de branche, maar wel een verlies dat eraan zat te komen. Een commentaar van de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2023
Het vertrek van Mr Bouwfonds is een verlies dat hard zal aankomen. BPD is mede dankzij de inspanningen van Walter de Boer uitgegroeid tot marktleider op het gebied van woningen in Nederland en Duitsland. Het bedrijf startte na de oorlog als Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten en slaagde er volgens mij als enige Drentse bedrijf in om marktleider te worden in Nederland. De Boer heeft het bedrijf voortgestuwd door samenwerkingen met 350 Nederlandse gemeenten. Juist nu, met de oplopende woningnood, het gebrek aan samenwerking tussen gemeenten en ontwikkelaars en het veranderende Haagse speelveld, zou zijn inbreng gewenst zijn. Mogelijk kan die inbreng worden ingevuld door de adviesrol die hij tot april volgend jaar vervult.
Ook heeft De Boer bij BPD gezorgd voor goede politieke ingangen, met onder meer BPD-directeur ontwikkeling Desiree Uitzetter. Zij combineert haar BPD-functie met het voorzitterschap van ontwikkelaarsvereniging Neprom. BPD had ook zijn eigen ‘opinion leader’ prof. Friso de Zeeuw, maar die is met emeritaat gegaan, al doet hij deze maand nog van zich spreken met een verrassend boek.
De Boer is de man geweest van de opbouw van BPD, met meer dan 20 kantoren in Nederland en Duitsland. Hij heeft vorig jaar samen met aandeelhouder Rabobank een groeistrategie uitgestippeld en daar akkoord voor gekregen. Dat is best bijzonder, omdat de relatie van bank en projectontwikkelaar vanouds precair is. Bij de collega-banken ABN Amro en ING is de combi met projectontwikkeling niet gelukt. De Boer heeft echter altijd de relatie met Rabobank goed weten te houden. Dat neemt niet weg dat de groeistrategie getemporiseerd zal worden door de rentestijging en de Oekraïne-oorlog, die met name de Duitse woningmarkt frustreert.
BPD is in essentie een gezond bedrijf, dat de resultaten van Rabobank in vorige jaren aardig heeft gestut. Nu is het andersom. BPD Woningfonds heeft meer dan 4000 woningen in portefeuille, en die zijn minder waard dan een jaar geleden. Vandaar dat onderaan de streep voor het eerst sinds lange tijd rode cijfers prijken.
Onderzoeksbureau ABF verwacht dat de woningmarkt over twee jaar opveert, veel sneller dan de eerdere crisis die De Boer met BPD heeft moeten overwinnen. Het past niet bij de ongeduldige Walter de Boer om een paar jaar op zijn pensioen te zitten wachten in plaats van een groeistrategie uit te rollen. Vandaar dat hij nu ruimte wil maken voor nieuw talent. Wie dat is weten we nog niet, maar de indruk is dat deze nieuwkomer zich zal richten op de groeistrategie van BPD na 2025.
Binnenkort verschijnt in PropertyNL Magazine het afscheidsinterview van Mr BPD.