Codrico-terrein op Katendrecht Rotterdam verandert in woongebied

Codrico, nu nog één van de laatste fabrieken in het centrumgebied van Rotterdam, gaat verhuizen. Het gezichtsbepalende terrein op Katendrecht ondergaat de komende jaren een metamorfose: van fabriek naar een plek met 1.500 woningen en maatschappelijke en culturele voorzieningen.

Om dit mogelijk te maken heeft het college van B en W het bestemmingsplan voorgelegd aan de gemeenteraad. Het terrein moet worden verrijkt met woningen, kantoren, winkels, horeca, cultuur, werklocaties, detailhandel en veel meer groen. De 1.500 woningen bestaan voor de helft uit betaalbare huur- en koopwoningen, waarvan 10% sociale huurwoningen. Om betaalbaar te kunnen bouwen heeft de gemeente een subsidie van € 11 mln ontvangen vanuit het Woningbouwimpuls van het Rijk.

In de plannen is ook plaats voor een hotel met ongeveer 80 kamers, 10.000 m² kantoorruimte, 350 ondergrondse parkeerplaatsen en 3.800 plekken voor fietsparkeren. Het hele terrein en de kade worden een groen en openbaar toegankelijk gebied. De ontwikkeling is ook een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de Rijnhaven. Door het verhuizen van de fabrieksactiviteiten kunnen Rotterdammers straks langs alle kades van de Rijnhaven lopen.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad van Rotterdam in oktober van dit jaar een besluit over het Codrico-terrein.

Groene kubus

Het Codrico-terrein wordt vormgegeven met bijzondere architectuur, die haar inspiratie vindt in het industriële erfgoed. Het monumentale fabrieksgebouw met de iconische groene kubus wordt getransformeerd tot een woongebouw. Ook krijgt één van de silo’s die uit 1954 stamt, een culturele functie. Het niet-monumentale wandgebouw wordt dan gesloopt en vervangen.

Bij de aanleg van het Codrico-terrein zal met hergebruikte materialen worden gebouwd. Het ontwerp houdt rekening met toenemende piekbuien, hittestress, langere droge perioden en moet verlies van biodiversiteit voorkomen. Een gezond en prettig leefklimaat voor bewoners is een belangrijk uitgangspunt voor de bouw. Elke woning krijgt een met CO2-metingen gestuurd ventilatiesysteem. Daarnaast zal er veel aandacht zijn voor groen op de daken, op balkons en in de openbare ruimte.

Fabriek naar Spaanse Polder

Projectontwikkelaar RED Company en architectenbureau Powerhouse Company gaan de herontwikkeling van het Codrico-terrein realiseren. Met de ondertekening van de ontwikkelovereenkomst is ervoor gezorgd dat de fabriek gaat verhuizen naar de Spaanse Polder. Dit maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van het vrijgekomen terrein.