CDA en PvdA: ‘Minister Van VROM moet in volgend kabinet terugkeren’

Om de woningnood in ons land te bestrijden moet in een volgend kabinet de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) terugkeren.

Dat vinden zowel het CDA als de Partij van de Arbeid. Alleen op die manier kan volgens beide partijen de regie op de woningmarkt worden herwonnen.

Al langer klinkt in de Tweede Kamer een roep om meer regie op de woningmarkt, omdat de woningnood steeds ernstiger vormen aanneemt en de nieuwbouwproductie stagneert. Volgens de jongste analyses van het EIB ligt het aantal verstrekte bouwvergunningen dat afgelopen jaar is verstrekt twintig procent lager dan in 2018. In dat jaar werden nog ruim 70.000 vergunningen afgegeven; in 2019 daalde het aantal vergunning naar zo’n 56.000. Dat aantal ligt verder onder het streefcijfer van minister Van Veldhoven van Wonen en Milieu. Het kabinet streeft naar een jaarlijkse bouwproductie van 75.000 woningen. Daarover maakt de minister afspraken met de regio’s.

PvdA-kamerlid Henk Nijboer en CDA-kamerlid Eric Ronnes vinden die aanpak onvoldoende.  “Nu zijn er vrijblijvende afspraken waarin wordt opgesomd wat er gebeurt. Maar we moeten weer echt huisvesten”, aldus Nijboer. “Onze oproep is een signaal dat er echt iets moet veranderen om meer grip te krijgen op ruimtelijke opgaven”, voegt Ronnes daar aan toe.