CBRE: Herstel beleggingsvolume commercieel vastgoed zet door

In het derde kwartaal van 2024 werd € 2,5 mrd belegd in commercieel vastgoed. Een stijging van 6% ten opzichte van het beleggingsvolume in Q3 2023.

In totaal ligt het beleggingsvolume in 2024 nu op € 7,3 miljard, een groei van 30% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee constateert vastgoedadviseur CBRE dat het herstel van de markt doorzet. Gesteund door een gekanteld rentebeleid en een fors gedaalde kapitaalrente ontstaat er toenemende dynamiek op de beleggingsmarkt voor commercieel vastgoed.

Zowel het aantal transacties als het totale beleggingsvolume zijn de afgelopen kwartalen in alle sectoren, op zorgvastgoed na, gestegen. De sectoren die de grootste stijging in beleggingsdynamiek laten zien zijn: logistiek vastgoed (21%), kantoren (17%), retail (14%) en hotels (55%).

Glass-portefeuille

De grootste stijging van het beleggingsvolume registreert CBRE op de woningmarkt. Het beleggingsvolume van €2,7 miljard komt hier 119% hoger uit dan het voorgaande jaar, en is daarmee goed voor een aandeel van 38% in het totale beleggingsvolume. Deze sterke stijging wordt grotendeels veroorzaakt door één specifieke transactie die typerend is voor de markt (de Glass-portefeuille), waarin 2947 woningen zijn aangekocht met als doel om de woningen individueel te verkopen op de koopwoningmarkt.

Waar tussen 2020 en 2023 de focus lag op investeringen in nieuwbouw is nu zichtbaar dat het grootste deel van het beleggingsvolume wordt gedragen door beleggingen in bestaande complexen (64%). Complexen zoals huizenblokken en appartementengebouwen die worden aangekocht met als doel om de woningen individueel te verkopen op de koopwoningmarkt. Dit is het gevolg van de gestegen financieringsrente soms in combinatie met nieuwe huurregulering en zorgt voor een verdere inkrimping van de huurvoorraad.  Het aantal investeringen in nieuwbouw in vergelijking met alle woningcomplexen die worden aangekocht met een ‘uitpondstrategie’, laat voor het eerst in 12 jaar tijd een forse daling van de huurvoorraad bij (institutionele) beleggers zien.

Verwachtingen

Hoewel de eerste neerwaartse stappen in de beleidsrente nog klein zijn, hebben ze toch grote impact in het vertrouwen van beleggers. De kapitaalmarktrente is fors gedaald, wat een de verkoopdynamiek aanzienlijk vergroot. Dit vertaalt zich in een positiever marktsentiment met gunstige verwachtingen voor 2025.

Erik Langens, Executive Director Capital Markets: ‘Telkens meer beleggers zien dit moment als hét moment om weer in te stappen of actiever te worden op de beleggingsmarkt. De toekomstige renteverlagingen in combinatie met een sterker economisch jaar in 2025 zal er aan bijdragen dat zowel de kasstroom verbetert maar ook de waarde van het vastgoed na 2,5 jaar weer een opwaartse beweging laat zien.’

Laatste nieuws

Evenementen