Buiteneiland wordt natuurlijk sluitstuk van IJburg

Buiteneiland wordt het sluitstuk van de Amsterdamse woonwijk IJburg en volledig circulair aangelegd met naast woningen, veel ruimte voor natuur, sport, recreatie en cultuur.

Het nieuwe Buiteneiland krijgt een oppervlakte van 45 hectare en wordt een eiland met een sterk natuurlijk karakter. Naar verwachting komen er 500 woningen op het eiland, maar dit ligt nog niet vast. Het eiland wordt circulair aangelegd met hergebruikte grond uit andere delen van de stad. Door die manier van land maken, kost de aanleg veel tijd, ongeveer 20 jaar.

Na voltooiing van Buiteneiland is Amsterdam een park rijker, waar alle Amsterdammers van kunnen genieten.  Buiteneiland maakt straks onderdeel uit van de archipel IJburg: een groep van kunstmatige eilanden die samen een grote woonwijk vormen in het IJmeer, aan de oostkant van Amsterdam.

De ontwikkeling van een gebied vindt meestal plaats in een aantal stappen. De projectnota vormt de basis voor de ontwikkeling van Buiteneiland. Deze is nu vrijgegeven door het college van burgemeester en wethouders voor inspraak in de periode van 10 november tot en met 21 december 2020. Na de inspraakperiode worden de ingekomen reacties verwerkt in een nota van beantwoording en waar mogelijk in de plannen. Daarna wordt het in het voorjaar van 2021 voorgelegd aan het college voor goedkeuring.