Bouwplannen voor omgeving Amstelstation vrijgegeven voor inspraak

‘Stedenbouwkundig Plan Amstelstation-Amsteloever’ behelst kantoren en 1300 tot 2100 geplande woningen tussen de sporen bij het Amstelstation en de Amstel.

Hoogbouw tot 135 meter is mogelijk in het gebied, dat sociale huur, middeldure huur en vrije sectorwoningen gaat krijgen. Daarnaast 37.000 tot 94.000 m² kantoren en 7500 m² aan voorzieningen. Er wordt zo’n 15.000 m² nieuw groen aangelegd. Naar verwachting kan de bouw in 2022 van start gaan.

In het concept Stedenbouwkundig Plan is ruimte voor vijf slanke torens van 75 tot 135 meter hoogte. Wat er met de Van der Kunbuurt gaat gebeuren is nog niet geheel duidelijk. De woningen aan de Weesperzijde blijven staan, maar voor de vijf andere woonblokken aan de Van der Kunstraat, Goudriaanstraat en Treublaan wordt in september en oktober onder huurders een tweede enquête gehouden.

De eigenaren van bestaande bebouwing in het gebied - Amstelvista (Stelle College & London toren), Leeuwenburg en de voormalige Delta Lloyd locatie - gaan samen met de gemeente uitvoering geven aan de plannen voor woningen, kantoren en voorzieningen. Dit doen zij door sloop en nieuwbouw, en voor een deel door behoud of hergebruik van delen van de huidige gebouwen.