Bouw circulair wooncomplex in Venlo van start

Alle seinen staan op groen voor de start van de bouw van het project Maaswaard in Venlo. Dit wordt pal naast het moderne stadskantoor gerealiseerd. Het plan wordt de circulaire evenknie van dit cradle to cradle overheidsgebouw, maar dan op het niveau van wonen.

Janssen de Jong Bouw gaat het project realiseren. De afgelopen periode heeft het bouwteam, bestaande uit B-Right Urban Living (voorheen Camelot Real Estate), Janssen de Jong Projectontwikkeling, Kraaijvanger Architects en Janssen de Jong Bouw, met haar partners intensief samengewerkt aan de voorbereiding om te kunnen starten. Ook gemeente Venlo heeft hier op positieve wijze aan bijgedragen.

Complexe bouwopgave
Zowel het stadskantoor als het nieuwbouwplan zijn ontworpen door Kraaijvanger Architects. De bouw begint woensdag 21 april. Janssen de Jong Bouw verwacht het project binnen een jaar te realiseren. Louis Camps, algemeen directeur cluster wonen: ‘Het project Maaswaard past heel goed bij de strategie van Janssen de Jong Bouw om complexere bouwopgaven in een bouwteam op te lossen vanuit een industrieel perspectief. Omdat er nauwelijks bouwplaatsruimte is en er veel bewegingen rondom de locatie zijn, is gekozen voor een (grotendeels) prefab bouwsysteem: een betonnen skelet opgebouwd uit prefab-wanden en -vloeren en aluminium gevelelementen met geïntegreerde PV-panelen. Op locatie worden deze steigerloos en met een vaste bouwkraan gemonteerd. Door prefab te bouwen is er minder bouwverkeer en draagt deze keuze bij aan de duurzaamheidsambities voor dit project’.

Aansluiting bij stadskantoor
Om de nieuwbouw naadloos aan te laten sluiten op het bestaande stadskantoor wordt met hetzelfde materialenpalet gewerkt, bestaande uit hout, groene gevels, aluminium en beton (deels gerecycled). De hoge duurzaamheidsambities zijn tevens zichtbaar in PV-panelen in de gevels, hergebruik van de houten Accoya-delen van de wachtende gevel van het stadskantoor, groene gevels en buitenruimten en diversiteit door gemeenschappelijke functies. Hiermee voldoet het gebouw op energetische vlak aan de nieuwe BENG-eisen.

95 appartementen en 5 stadswoningen
B-Right Urban Living neemt het beheer van de woningen op zich. Het woonprogramma bestaat onder meer uit 95 appartementen, onderverdeeld in 80 tweekamerappartementen en 15 studio’s. Hiermee spelen de ontwikkelaars in op de steeds groter wordende doelgroep één- en tweepersoonshuishoudens in Venlo. 25 van deze appartementen zijn bestemd voor spoedzoekers, die de appartementen voor maximaal twee jaar kunnen huren. Het unieke van de appartementen is dat deze allemaal compleet gemeubileerd en gestoffeerd worden verhuurd door B-Right Urban Living. De service behorende bij de appartementen bestaat uit een inpandige gemeenschappelijke fietsenstalling, een complexbeheerder, een ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten en een fraaie binnentuin. Naast genoemde appartementen bestaat het woonprogramma uit vijf stadswoningen die gerealiseerd worden op de bestaande parkeerkelder bij het stadskantoor.