Boomer woont het best in Delft, millennial in Den Haag

De huisarts en de supermarkt zijn op loopafstand en er is een keur aan musea. Dus rolt Prinsenstad Delft als beste woonstad uit de bus voor babyboomers. 

Spaarplatform Raisin.nl onderzocht welke Nederlandse steden het beste passen bij welke generatie.Om er achter te komen welke steden het beste aansluiten bij de behoefte van elke generatie, heeft het platform onderzoek gedaan naar vier verschillende generaties en hun behoeften. Er is gekeken naar vijf wensen van Gen Z, millennials, Gen X en babyboomers. Steden ontvingen voor iedere wens een score die hoger werd naarmate deze beter aansloot bij de behoeften van een groep. Voor dit onderzoek werden de dertig grootste steden van Nederland geanalyseerd.

De leeftijdsgroep voor Gen Z waar in het onderzoek naar verwezen wordt is 18 tot en met 24 jaar oud, voor millennials gaat het om 24-40 jarigen, voor Gen X hanteerde Raisin de leeftijd 41-56 jaar en voor de babyboomers in dit onderzoek de leeftijdsgroep 57-66 jaar. 

Beste stad voor boomers 

Om met die laatste groep te beginnen, die kan het beste Delft als domicilie zoeken.  Delft eindigt met 108 punten boven aan de ranking en is dus de beste stad voor babyboomers. In de Zuid-Hollandse stad komt 11% van de inwoners uit deze generatie. De gemiddelde afstand naar een supermarkt is 0,5 km en naar een huisarts 0,6 km. Mocht je in je vrije tijd het liefst een museum bezoeken, dan zit je in Delft goed: in een straal van 20 km is de keuze reuze, met 55 musea. Tot slot heeft Delft ook veel te bieden voor liefhebbers van de natuur: 39% van de stadsomgeving is groen. 

Zwolle eindigt onder aan de ranking met 27 punten en is dus het minst geschikt voor babyboomers. Ook Leeuwarden kun je beter van je lijst afstrepen met 38 punten, gevolgd door Almere met 49 punten. 

Snel internet voor generatie Z

Nijmegen rankt met een score van 108 punten als de beste stad voor Gen Z. De Gelderse stad is geliefd onder de jongeren: 13% van de Nijmegenaren was in 2021 tussen de 18 en 24 jaar oud. Met 20.000 studenten is het een echte studentenstad. Er zijn87 cafés in een straal van 5 km en is de gemiddelde afstand tot een poppodium 3,3 km. De prijs van een studentenkamer is erg betaalbaar in vergelijking tot andere steden. Zo betaal je per maand voor een kamer in Nijmegen gemiddeld € 347. Ter vergelijking: in Amsterdam betaal je meer dan het dubbele (€ 698) voor een studentenkamer. Tot slot is de gemiddelde internetsnelheid hoog: 59 Mbps. 

Haarlem en Amsterdam eindigen samen met 55 punten onder aan de ranking, gevolgd door Zoetermeer, met 57 punten. 

Basisschool dichtbij voor kinderen millennials 

Utrecht eindig met een score van 118 punten als de beste stad voor millennials. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Utrecht is € 358.000. Dat is € 63.000 minder dan in Amsterdam. Mocht je op zoek zijn naar baanzekerheid, dan zit je in Utrecht ook goed: per 1000 inwoners (15-74-jarigen) zijn er 1000 banen. Daarnaast zijn er voor millennials met jonge kinderen voldoende basisscholen: de gemiddelde afstand tot een basisschool is 0,5 km. Dat de stad erg geliefd is onder de millennials, mag duidelijk zijn. 32% van de Utrechtenaren komt uit deze generatie. Dit is het hoogste percentage uit ons onderzoek (bijna het dubbele van Apeldoorn). De laatste stad (39 punten) is met Zoetermeer (39) na Amstelveen (32 punten) het minst geschikt voor millennials.

Uit eten en theater voor Gen X

Den Haag  scoort met een score van 116 punten als de beste stad voor Gen X. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Den Haag is € 286.000, wat voor Nederlandse begrippen aan de lage kant is. Voor de iets oudere kinderen is de gemiddelde afstand tot een middelbare school er 0,9 km. Foodliehebbers vinden in de Hofstad 525 restaurants binnen een straal van 5 km en er zijn 32 theaters binnen een straal van 20 kilometer. Tot slot is de kans dat je in de Zuid-Hollandse stad een leeftijdgenoot tegenkomt aardig groot; 23% van de inwoners van Den Haag komt namelijk uit dezelfde generatie. 

Leeuwarden eindigt met 50 punten onder aan de ranking en is dus het minst geschikt voor Gen X. Ook in Apeldoorn (51 punten) en Venlo (51 punten) kan Gen X minder aan zijn trekken komen. 

Laatste nieuws

Evenementen