Boom en Slettenhaar verliest zaak Goldman Sachs

Vastgoedfondsaanbieder Boom en Slettenhaar heeft de rechtszaak over de verkoop van een deel van de leningenportefeuille van Propertize aan Goldman Sachs verloren. Dat blijkt uit de uitspraak die de rechter vlak voor kerst heeft gedaan.

Op 17 december 2015 heeft Propertize  een aantal financieringen die in de periode van 2006 tot 2009 waren gesloten met B&S overdragen aan ELQ Investors II, een groepsmaatschappij van Goldman Sachs. De rechtbank oordeelt dat deze verkoop niet onredelijk of onrechtmatig was, omdat Propertize haar leningenportefeuille moest afbouwen en een belang had om haar verlies op de leningen van B&S beperkt te houden.

"Dat B&S juridisch of feitelijk is benadeeld door de overdracht van de financieringsovereenkomsten aan ELQ II, heeft zij niet aannemelijk gemaakt", aldus de gerechtelijke uitspraak. "Door het maken van de keuze om aan Propertize verschuldigde aflossingen en rentebetalingen niet te doen, heeft B&S zichzelf in de situatie gebracht dat haar financier de financiering in redelijkheid kon opeisen. Van profiteren van de overdracht door Propertize kan evenmin worden gesproken, omdat zij bij de verkoop van de leningen voor een prijs van tussen de 59 en 72 miljoen een aanzienlijke korting, en daarmee dus geleden verlies, op de openstaande leningen (ad circa 90 miljoen) heeft moeten accepteren."

Boom en Slettenhaar tekende bezwaar aan tegen de verkoop, omdat de participanten in de vastgoedcv's hiervan de dupe zouden worden. Zij hebben in de periode 2006-2009 geld ingelegd in fondsen die investeerden in kantoren en zagen door de kredietcrisis een groot deel van het ingelegde vermogen verdampen. Volgens de fondsaanbieder is enkele jaren tijd nodig om de waarde te laten groeien. Zo kunnen de verliezen worden beperkt. Tijd die Goldman Sachs niet zou nemen, aldus B&S. 

In november vorig jaar stonden 8 panden uit een B&S-fonds op de nominatie om te worden geveild, waaronder het pand van ANP in Rijswijk (zie foto). Deze executieveiling is echter geannuleerd.