Kantoorpanden Boom & Slettenhaar gaan onder de hamer

Acht kantoorgebouwen van Van Boom & Slettenhaar gaan op 1 november onder de hamer. De online executieveiling werd afgelopen zaterdag in een paginagrote advertentie in het FD aangekondigd. Goldman Sachs nam vorig jaar de leningen van deze panden over van Propertize, als onderdeel van een groter leningenpakket. Fondsmanager Van Boom & Slettenhaar heeft zich hier sindsdien fel tegen verzet.

Volgens Van Boom & Slettenhaar, die de twee kantorenfondsen in 2006 en 2007 lanceerde, dreigen 1300 participanten door de geforceerde verkoop een deel van hun inleg kwijt te raken. Ze hebben gezamenlijk een bedrag van € 65 mln ingelegd. Propertize heeft de bezwaren van de fondsmanager weerlegd met als belangrijkste argument dat de beleggers indertijd bewust een risico zijn aangegaan door in kantoorvastgoed te investeren. Sinds 2008 zijn de panden sterk in waarde gedaald.

De kantoorgebouwen worden zowel afzonderlijk als in combinatie aangeboden, met uitzonderling van Cube Centre Almere aan de Veluwezoom 7.

Het om de volgende panden die in het fonds B&S Vastgoed Nederland zitten. Deze werden eind 2015 gewaardeerd op in totaal € 68,94 mln. Het oorsponkelijke aankoopbedrag kwam in totaal uit op ruim € 140 mln.

Parnassusweg 101, 103 en 126, Amsterdam (11.683 m²)
Zwolseweg 1, Barendrecht (4050 m²)
Stationspark 1000, Sliedrecht (6047 m²)
Meander 861, Arnhem (4968 m²)
Rivium Quadrant 75, Capelle aan den IJssel (5018 m²)
Verrijn Stuartlaan 7, Rijswijk (3755 m², huurder ANP)
Schipholweg 101, Leiden (5576 m²)

Cube Centre Almere (foto) zit in een afzonderlijk fonds dat in 2006 het licht zag. In de CV is tweede fase van het voormalige Mode Centrum Almere ontwikkeld. De eerste fase (het ronde gebouw) was een project van TCN.

Goldman Sachs kocht via zijn fonds ELQ Investors II in december 2015 een leningportefeuille van Propertize, voordat de gehele onderneming wordt ingelijfd door de combinatie van Lone Star en JP Morgan. Volgens bronnen zou het gaan om een aankoop van € 150 mln. Een van de leningnemers was fondsmanager Van Boom & Slettenhaar, die daarmee de cv's B&S Vastgoed Nederland en B&S Cube Centre had gefinancierd. In oktober 2015 tekende Van Boom & Slettenhaar al protest aan in een brief aan Propertize. Enkele maanden later volgde een dagvaarding. Ook trok de fondsmanager aan de bel bij De Nederlandsche Bank, het ministerie van Financiën en de AFM.

In een in brief aan Van Boom en Slettenhaar stelt Propertize volledig in zijn recht te staan om tot verkoop van de leningen over te gaan. In de rechtszaak heeft de staatsbank gesteld dat "het irreël is te veronderstellen dat de beleggers in B&S op de korte danwel middellange termijn hun investeringen, althans een deel daarvan, kunnen terugkrijgen". 

Klaarblijkelijk heeft de strijd van de fondsmanager niet tot het gewenste resultaat geleid, nu de nieuwe financier tot een executieveiling over gaat. De panden in combinatie met elkaar worden per afslag worden geveild. Het is ook mogelijk onderhandse biedingen uit te brengen. De online veiling verloopt via BOG-Auctions. CBRE is als vastgoedadviseur ingeschakeld en Loyens & Loeff als notaris.