Big Bazar krijgt mogelijk wat extra tijd om met schuldeisers tot een akkoord te komen.
De Ondernemingsraad van Big Bazar heeft bij de Rechtbank in Leeuwarden verzocht om de aanstelling van een herstructureringsdeskundige. Onduidelijk is nog wanneer de rechter zich over de benoeming van zo’n deskundige zal buigen. En wat dat betekent voor het voortbestaan van de koopjesketen.
Wel is volgens het medezeggenschapsorgaan dinsdag om die reden de behandeling van een aantal faillissementsaanvragen bij de Rechtbank in Amsterdam opgeschort. Advocaat Van Oorschot van Big Bazar heeft de schorsing tegenover het ANP bevestigd. De rechter in Amsterdam zou zich dinsdag onder meer buigen over de faillissementsaanvraag vanwege niet betaalde huur voor de winkel in Goes. Daarbij werd rekening gehouden met een faillissement op korte termijn.
Big Bazar, eigendom van ondernemer Heerke Kooistra uit Damwâld, verkeert al maanden in ernstige problemen. Pandeigenaren klagen over huurachterstanden. Leveranciers worden geconfronteerd met openstaande facturen. Ook melden geldschieters het uitblijven van rentebetalingen. Kooistra vroeg vorige week enkele maanden tijd om tot een oplossing te komen, volgens hem ligt een oplossing binnen handbereik, maar de Rechtbank in Leeuwarden was niet overtuigd en gaf hem die tijd niet.
Big Bazar, twee jaar geleden door Kooistra overgenomen van Mirage Retail, het moederbedrijf van Blokker, exploiteert naar schatting nog honderd winkels in Nederland. Bij de overname waren er nog 135 filialen; tientallen winkels zijn in die twee jaar gesloten.
Discountketen Wibra laat ondertussen weten belangstelling te hebben voor de winkellocaties die Big Bazar mogelijk achterlaat. Wibra wil graag verder uitbreiden en heeft interesse in tientallen winkelpanden.