Bezoekersrecord voor Provada 2023

De Provada zit er weer op, de vermoeide voeten kunnen even uitrusten en het nagenieten kan beginnen. Dat geldt zeker voor Provada CEO Peter Schreuter die een bezoekersrecord op zijn conto mocht schrijven.

Van te voren had de Rotterdamse organisator van de vastgoedbeurs al aangegeven op recordjacht te gaan. Schreuter hoopte 25.000 zielen naar de RAI in Amsterdam te trekken waar de teller vorig jaar op 24.709 stokte.

Hij haalde zijn doelstelling ruimschoots: toen gisteren de laatste plakkers uit de hallen waren geveegd bleek dat er liefst 26.569 bezoekers op de beurs waren afgekomen. Daarmee werd ook nogmaals de vraag beantwoord die gisteren ook aan bod kwam tijdens de afsluitende FRESH-quiz met vastgoedstudenten op de stand van PropertyNL. “Onze” eigen Provada trekt aanzienlijk meer belangstelling dan haar poenerige pendant, de Mipim in Cannes.

Geen Prozac maar Prosecco

Hoewel de Provada dit jaar onder een bijzonder ongelukkig gesternte leek plaats te vinden van leeglopende orderboeken, oplopende rentes en een wildgroei aan de nieuwe regels, was de stemming toch door de bank genomen opperbest. Het vastgoedvolk laat zich niet kennen als minister De Jonge bij de eerste beschietingen stelt dat hij op de Provada geen Prozac maar Prosecco verwacht.

Werd er dan helemaal niet gemord? Zeker wel. In tal van sessies werd links- of rechtsom getracht een antwoord te geven op de vraag “of het allemaal nog wel uit kan” met al die beren op de weg.  De uitreiking van de Middenhuur Award, gewonnen door de Brinktoren,  en de Re-Use Awards gewonnen door Dura Vermeer en Van Wijnen/Accresco voor Vitro in Rotterdam bewezen dat er nog wel wat kan.

De helden waaraan Provada 2023 refereerde met de David Bowie-klassieker Heroes, lieten zich niet van de wijs brengen door de regels van Hugo en het fiscale snackbarpakket van staatssecretaris Marnix van Rij. Zij filosofeerden naar hartenlust over het stimuleren van transformatie, het verdichten van bestaande wijken door op te toppen, een energietransitie met meer lef  en het bouwen van woningen voor senioren.

Samenwerking

Samen(werking) was misschien wel hét buzzwoord van Provada2023. Niets verbindt zo lekker als een berg met uitdagingen waar iedereen tegenaan hikt. Het moet betaalbaar, duurzaam, klimaatneutraal en toch ook nog haalbaar. Dus zoeken partijen elkaar op om toch tot resultaten te komen: beleggers en corporaties, eindgebruikers en investeerders, gemeenten en ontwikkelaars. Amstel III  in Amsterdam Zuidoost is slecht één van de zaadjes die al zijn geplant om straks tot volle bloei te komen. Al is het wachten nog wel op een paar flinke buien.