Ballast Nedam zoekt internationaal de groei

Ballast Nedam rapporteerde over 2019 met € 12,8 mln een hogere nettowinst (2018: 12,3 mln). De omzet nam tot € 874,1 mln fors toe (2018: € 740,1 mln). Voor de komende jaren zoekt Ballast Nedam de groei mede in het buitenland. 

De omzetgroei in 2019 is voornamelijk gerealiseerd door de Construction divisie, utiliteitsbouw, woningbouw en infrastructuur. Daarnaast leverden de divisies Development en Heavy Industries eveneens een sterke bijdrage aan de omzet. De winst van € 12,8 mln verbeterde het eigen vermogen tot € 77,1 miljoen. De werkkapitaalratio van Ballast Nedam verbeterde tot 1,3 (2018: 1,1) en de kaspositie bedroeg aan het einde van het jaar € 201,0 mln (2018: € 146,2 mln).

Als de impact van de macro-economische situatie onder controle blijft, verwacht Ballast Nedam verder te groeien, zowel nationaal als internationaal. Cenk Düzyol, Voorzitter Raad van Bestuur Ballast Nedam: 'Verschillende instanties voorspellen druk op de groei in de Nederlandse bouwsector de komende jaren, variërend van een beperkte groei tot een afname. We verwachten om de komende jaren te groeien vanwege de toegevoegde waarde die we hebben gecreëerd met ons internationale netwerk, -contracten en -supply chain waardoor we het vermogen hebben om projecten in het buitenland te accepteren en uit te voeren. Daarin benutten we onze nauwe relatie met ons moederbedrijf Rönesans. We zijn van mening dat de industrie een veel internationalere aanpak vereist en we durven te stellen dat de Nederlandse bouwsector alleen kan groeien door een internationale aanpak te hanteren bij de uitvoering van projecten. In overeenstemming met onze internationale groeiambitie, heeft Ballast Nedam Parking in 2019 een meerderheidsbelang genomen in het Engelse Stripe Consulting.'

Ballast Nedam geeft echter ook aan dat de pandemie van invloed zal zijn op de ontwikkelings- en bouwactiviteiten, bijvoorbeeld door de beschikbaarheid van materialen, personeel en het realiseren van levertijden. Op dit moment ervaart het bedrijf de eerste gevolgen daarvan. De mate waarin dit effect zal hebben is nu nog moeilijk te overzien, zegt Ballast Nedam.