BAM moet fors bezuinigen en schrapt banen

Koninklijke BAM Groep kondigt een omvangrijk reorganisatieprogramma aan om de effecten te beperken van lagere bedrijfsopbrengsten als gevolg van Covid-19 en grote tegenvallers bij bouwprojecten afgelopen tijd.

BAM verwacht dat de reorganisatie zal resulteren in kostenbesparingen van €100 mln per jaar. Het grootste deel van deze besparingen komt voort uit personeelsreductie. Hoeveel banen er precies zullen verdwijnen heeft het bouwconcern niet bekendgemaakt, maar het zal richting de duizend gaan. BAM telde eind vorig jaar 19.433 arbeidsplaatsen. ‘Het gaat om een aanzienlijk aantal mensen', zegt de BAM-woordvoerder in het Financieele Dagblad. ‘En bij alle onderdelen worden banen geschrapt, niet alleen bij de zwak presterende divisies als BAM Infra en BAM Duitsland, dat kantoren, wooncomplexen, stadions en ziekenhuizen bouwt.

Afhankelijk van de uitkomst van de besprekingen met ondernemingsraden en vakbonden, verwacht BAM de reorganisatie in de komende zes maanden te implementeren. Dit zal dan al in 2021 moeten leiden tot aanzienlijke besparingen. Over de eerste helft van dit jaar leed het concern een verlies van bijna €235 mln door Covid-19-effecten en door afboekingen en projectverliezen.  

‘Gezien het effect van de Covid-19-pandemie en de teleurstellende resultaten over het eerste halfjaar nemen wij verstrekkende maatregelen om onze winstgevendheid structureel te verbeteren’, zegt Ruud Joosten, CEO sinds 1 september 2020. ‘Hoewel dit een pijnlijke beslissing is voor de betreffende medewerkers, is het een noodzakelijke stap om de financiële prestaties van BAM te verbeteren. Tegelijkertijd formuleren we onze nieuwe strategische agenda om meer waarde te creëren voor onze aandeelhouders en solide vooruitzichten te bieden aan al onze stakeholders, inclusief onze medewerkers.'